Spada spożycie owoców i warzyw
W latach 2002-2013 spożycie owoców i przetworów w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw, grzybów i przetworów z 5,4 do 4,8 kg. Pięć porcji warzyw i owoców spożywa się na co dzień tylko w co trzecim gospodarstwie domowym - informuje KUPS.

W 2009 r. przeciętny Polak spożył 1,1 litrów soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,95 litra. Rocznie każdy z nas spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie.
Dla porównania: Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów. Najczęstszym wymienianym powodem niestosowania się do zaleceń jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci często po prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.
Nadal jest wiele nieporozumień, mitów i przesądów dotyczących soków. Jedną z pięciu porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka soku owocowego, warzywno-owocowego lub warzywnego. O tym jednak wie zaledwie co trzecia badana przez Millward Brown osoba.
