Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Suszone śliwki są cennym źródłem witaminy K, witaminy B6, miedzi i manganu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 12-02-2019, 15:17
California Prune Board, będąca światowym liderem w rozwoju badań żywieniowych na temat walorów zdrowotnych suszonych śliwek kalifornijskich, odnawia swoje zobowiązanie dotyczące realizacji projektów badawczych w 2019 roku.
Suszone śliwki są cennym źródłem witaminy K, witaminy B6, miedzi i manganu
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Program, rozpoczęty w 1997 roku, obejmuje aktualnie 51 opublikowanych badań dotyczących wartości odżywczych suszonych śliwek  i 13 dodatkowych, których zakończenie planowane jest na 2021 rok. Głównym obszarem badań jest zdrowie kości, z 23 opublikowanymi badaniami na 28 zaplanowanych. Dziewięć badań (z 11 planowanych) dotyczy zdrowia układu trawiennego, zaś 19 (z 25) skupia się wokół innych obszarów, w tym obniżeniu poziomu cholesterolu, zespołu metabolicznego, możliwości poznawczych, wyboru przekąsek i ich wpływu na sytość oraz wybranych elementów analizy danych epidemiologicznych.

Działaniem uzupełniającym programy badawcze jest prezentacja wyników badań na wydarzeniach i konferencjach naukowych skupionych wokół nauk żywieniowych. Jednym z nich była „National Osteoporosis Society Conference 2018” w Birmingham (Wielka Brytania), która zgromadziła światowej sławy profesjonalistów w dziedzinie zdrowia kości. Ważnym wydarzeniem było także “Food Matters Live 2018” w Londynie, spotkanie branży ochrony zdrowia w trakcie, którego ekspert ds. sytości doktor Graham Finlayson z Uniwersytetu w Leeds zaprezentował swoje ostatnie badanie „Suszone owoce i apetyt – psychologia podjadania (jedzenie dla przyjemności) a związek z otyłością”. W trakcie wydarzenia znany, brytyjski szef kuchni Peter Sidwell gotował na żywo specjalne dania pokazując jak różnorodnie można wykorzystać smak śliwki kalifornijskiej  w nowoczesnej kuchni.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!