Świadomość konsumentów ws. żywności naturalnej powoli się zwiększa
Rynek żywności ekologicznej to rynek dynamicznie rozwijający się. Wynika to nie tyko z różnego typu akcji marketingowych, ale również ze wzrostu świadomości konsumentów - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Jolanta Bieżychudek, pełnomocnik ds. Jakości w firmie Biofuturo.

Świadomość konsumentów zwiększa się poprzez różnego typu akcje promocyjne, targi, kampanie informacyjne. Jakkolwiek w Polsce nie jest to jeszcze informacja wystarczająco dostępna dla każdego konsumenta, dlatego jest to praca do wykonania przez odpowiednie instytucje, organizacje i stowarzyszenia rolniczo - spożywcze oraz firmy działające w branży ekologicznej - twierdzi Jolanta Bieżychudek.
Konsument oczekuje nie tylko produktu smacznego, ale niosącego dodatkową wartość dla zdrowia. Np. jedząc owoce i warzywa zyskuje witaminy, jedząc pełnoziarniste pieczywo zyskuje błonnik itp. Idąc tym śladem bardziej świadomi klienci pytają: czy te warzywa były „sypane", czy te jajka są od kury z wolnego wybiegu czy to mleko jest od krów z czystych ekologicznie rejonów, czy olej nie jest rafinowany itp. Odpowiedzią na te drugie pytania są produkty ekologiczne - mówi pełnomocnik ds. Jakości w firmie Biofuturo.
Prawdziwie naturalną żywnością z pewnością można nazwać żywność ekologiczną. Rolnictwo ekologiczne podlega ścisłym uregulowaniom prawnym oraz jest objęte kontrolami, zarówno w Unii Europejskiej, jak i poza nią. Jest to żywność wytworzona zgodnie z Rozporządzeniem Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli.
W Polsce prawo dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje ustawa Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Warunkiem nazwania produktu ekologicznym jest produkcja zgodnie z zasadami zawartymi w powyższych przepisach.
