• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Święto branży pieczarkarskiej w Wielichowie

Konkurs na największą wyhodowaną pieczarkę, degustacje a także korowód pieczarkowy zaplanowano na 18. Święto Pieczarki, które rozpocznie się w sobotę w Wielichowie (wielkopolskie). Polska jest europejskim liderem w uprawie tego grzyba.
  • Autor: PAP
  • Data: 25-05-2012, 08:20

Dwudniowe święto jest imprezą targowo-festynową o zasięgu ogólnopolskim. Poza spotkaniami z producentami pieczarek, degustacjami i konkursami zaplanowano też pieczarkowe zawody wędkarskie, atrakcje dla dzieci, występy i koncerty.

Organizatorami imprezy są władze Wielichowa a także Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych. Jak powiedział PAP prezes stowarzyszenia Krystian Szudyga, Polacy w ostatnich latach jedzą coraz więcej pieczarek.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"W znacznym stopniu przyczyniła się do tego ubiegłoroczna, ogólnopolska akcja promująca pieczarki. Dzięki temu statystyczny Polak je już nie 1,8 kg pieczarek rocznie, ale 2,5 kg. Nadal jednak to spożycie jest mniejsze niż w Europie Zachodniej " - powiedział.

Jak przyznają producenci grzybów, polscy konsumenci preferują pieczarki białe, nadal nieufnie podchodzą do odmiany brunatnej.

"Jesteśmy największym w Europie producentem odmiany brunatnej, jednak niemal 95 proc. produkcji trafia na eksport. Polakom wydaje się, że ta pieczarka tak wygląda, bo jest nieświeża, tymczasem jest to grzyb bardziej aromatyczny od białego" - powiedział Szudyga.

Polska jest europejskim liderem w produkcji pieczarek. Na świecie Polskę wyprzedzają Chiny i USA. Wielkość produkcji to ok. 250 tys. ton rocznie, ok. 60 proc. grzybów trafia na eksport.

"Głównym odbiorcą naszych pieczarek jest Rosja, klientami są też odbiorcy w Niemczech, Szkocji, Anglii, Francji i Grecji. Wysyłamy pieczarki w postaci świeżej, ale także mrożonki i przetwory. Jesteśmy też poważnym eksporterem innego grzyba - boczniaka" - powiedział Krystian Szudyga.

Jak dodał, polskie pieczarki są cenione w świecie m.in. ze względu na walory smakowe i treściwość.

"Nasze pieczarki wyróżnia zawartość suchej masy. Te zachodnie są bardziej wodniste. Polska pieczarka wrzucona na patelnię nie zmienia się w obłok aromatycznej pary jak np. pieczarki holenderskie" - powiedział.

Według Szudygi obecnie w Polsce funkcjonuje ponad 170 dużych pieczarkarni, są także setki mniejszych producentów, głównie gospodarstw rodzinnych.

Organizatorzy Święta Pieczarki reklamują to wydarzenie, jako spotkanie pieczarkarzy "w niekoronowanej stolicy zagłębia pieczarkowego". Krystian Szudyga precyzuje, że Wielichowo obecnie jest raczej "pieczarkowym Gnieznem" - stolica przeniosła się bliżej wschodniej granicy kraju.

"Niekoronowaną stolicą nowoczesnego pieczarkarstwa są dziś Łosice. Z uwagi na chłonność i bliskość rynku rosyjskiego bardzo rozwinęło się pieczarkarstwo na Podlasiu. To jest teraz największe w Europie centrum uprawy pieczarek" - powiedział.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!