• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Szef GISu: Polska żywność jest postrzegana jako bardzo bezpieczna

- Polskie zakłady produkujące żywność są w tej chwili w Europie na jednym z pierwszych miejsc jeśli chodzi o poziom higieny, standardy - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny.
  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-07-2011, 12:00
Szef GISu: Polska żywność jest postrzegana jako bardzo bezpieczna
Przemysław Biliński, Główny Inspektor Sanitarny

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Polska dopiero w 2005 r. przystąpiła do UE więc polskie zakłady spożywcze są świeżo po inwestycjach w infrastrukturę i moce produkcyjne. Na bieżąco wdrażamy procedury HACAP - mówi Przemysław Biliński.

szef GISu potwierdza niektóre doniesienia prasowe dotyczące tego, że polski inspektor sanitarny mógłby zamknąć w innych krajach unijnych niejeden bar, restaurację czy firmę produkującą żywność.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Powiązane tematy:

Masz pytania? Napisz!
premium@portalspozywczy.pl
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • obserwator 2011-07-27 13:12:32

    Czy ten Pan startuje w konkursie na największego idiotę z polskiego rządu! Pomijam sprawę daty wejścia Polski w struktury UE (zawsze myślałem że chodzi o rok 2004) i błąd w skrócie HACAP (mnie uczono HACCP - ale może to super douczony autor artykułu)! Jeżeli Pan Biliński twierdzi że na bieżąco wdraża procedury HACCP, to ja się pytam od kiedy te procedury powinny być wdrożone? Jeżeli są miejsca gdzie ich nie ma to na jakiej podstawie twierdzi że nasza żywność jest bezpieczna? Jeżeli zakład spełnia wymagania 852/2004 (mówię o zakładach pod nadzorem sanepidu!) i jest nadzorowany zgodnie z wymogami 882/2004 to żywność jest bezpieczna! Co trzeba spełnić aby żywność była bardzo bezpieczna? Tego nikt nie wie poza Panem Bilińskim! Czy Pani Minister Zdrowia (akurat podoba mi się jako kobieta!) mogłaby coś zrobić z tym Panem? Do tej pory trzeba przyznać, że pomimo mizerii ludzi z sanepidu w terenie, ta instytucja miała szczęście do kierownictwa! Ale teraz to totalna jazda z tym Panem! Kto go pchał na to stanowisko? Ja się pytam, ile zakładów zostało zamkniętych przez sanepid w 2010r? Ile decyzji zostało wydanych o czasowym unieruchomieniu? Ile decyzji wydano o nałożonych karach? Jak dotkliwe kary zostały nałożone? CO za fachowiec mówi o eksporcie towarów do UE? My jesteśmy w UE, mówi sie o wprowadzaniu towarów do obrotu/na rynek! Czy ten facet przeczytał coś poza kartkąze swoją nominacją?!

    Odpowiedz
  • Technolog żywności 2011-07-27 15:54:02

    Odnośnie HACCP= w roku 2009 HACCP miało wdrożonych tylko 26% skontrolonanych zakładów!!!!!!!!!!! a 62% wymagań GMP/GHP!!!! Z tego co widać o żywności Pan Główny Inspektor ma blade pojęcie- kolejny lekarz od grypy. Odnośnie zamykania zakładów. Z reguły jest tak - taka nasza cecha- chcemy być świętsi od Papieża. Stąd albo przegięcie z wymaganiami albo totalne odpuszczenie tematu.

    Odpowiedz
  • kubasiewicz krzysztof 2011-07-27 19:58:17

    a to niby na jakiej podstawie? wróżka cyganka wam wywrózyła?? nie wiadomo nic bo sa nie robione badania.....najwyższy czas zaczac robić te badania

    Odpowiedz
  • obserwator 2011-07-28 07:52:05

    Szanowny Panie Kubasiewicz! Czy może Pan coś z sensem napisać! Wypowiada sie Pan na każdy temat, może niech Pan idzie do sejmu! Widać że cierpisz Pan na jakąś chorobę potrzeby zaistnienia! Jakie badania nie są robione? Czy coś Pan wie na temat badań właścicielskich lub badań monitoringowych lub badań urzędowych potwierdzających badania właścicielskie? Co Pan wogóle wie poza zajadłym komentowaniem wszystkich tematów!

    Odpowiedz
  • kubasiewicz krzysztof 2011-07-28 09:44:17

    Panie komentatorze więcej tolerancji dla poglądów innych osób....Ten artykuł dotyczy bezpieczenstwa żywnosci i jej jakości....a nie mojej osoby!wypowiada sie Pan nie na temat artykułu....Proponuje komentować treści w/w artykułu,a nie moją osobę....pan nie ma żadnych pogladów .....zajmuje sie Pan atakowaniem mnie.....nie wiem czemu zawdzięczam takie szczególne zainteresowanie moją osoba z pana strony???

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!