Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Szef Związku Sadowników RP: Kolejne tygodnie pokażą czego tak naprawdę należy się spodziewać

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 20-07-2020, 12:11
W sezonie 2020 sadowników z rejonu grójecko-wareckiego dotknęło kilka klęsk. Najpierw wiosenne przymrozki i susza, potem silne deszcze mające charakter nawalnych a następnie gradobicie. W ocenie Mirosława Maliszewskiego, prezesa Związku Sadowników RP,  jest wiele sadów, gdzie zbiory zapowiadają na niewiele większym poziomie niż rok temu.

Szef Związku Sadowników RP: Kolejne tygodnie pokażą czego tak naprawdę należy się spodziewać
Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP/ fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Niekorzystne zjawiska z okresu wczesnej wiosny i początku lata redukowały potencjalny sumaryczny plon owoców. Do tego doszedł opad czerwcowy, którego skala okazała się również wysoka (za sprawą wcześniejszych niekorzystnych warunków atmosferycznych). - Do nich należy zaliczyć wczesnowiosenne (marcowe) spadki temperatur do nawet -10 stopni, co zdaniem wielu ekspertów już wówczas uszkodziło pąki kwiatowe. Do tego późniejsze przymrozki, które osłabiły i uszkodziły kwiaty, następnie susza w okresie tuż po kwitnieniu. Z tego powodu młode zawiązki owocowe były bardzo słabe przez co były szczególnie narażone na czerwcowy opad. Reasumując, jest wiele sadów, gdzie zbiory zapowiadają na niewiele większym poziomie niż rok temu – zaznacza Mirosław Maliszewski.

-  Wszyscy się zastanawiają ile będzie w tym roku jabłek, gruszek i innych gatunków. Z analiz, które robimy w regionalnych strukturach Związku Sadowników RP wynika, że obu tych ważnych gatunków możemy zebrać nieco więcej niż w poprzednim sezonie. Jednak z pewnością zdecydowanie mniej niż w rekordowym 2018 roku. Podobnie jest z wiśniami i śliwkami. Podstawowa odmiana wiśni jaką jest Łutówka ucierpiała od marcowych spadków temperatur. Słabe zawiązanie to była prawdopodobnie konsekwencja tego zjawiska. Bardzo podobnie jest w śliwach i czereśniach – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!