Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest istotna dla budowania odporności. Jednymi z najważniejszych dla naszego systemu obronnego są witaminy A D, E oraz K.

Co to jest witamina A i gdzie występuje?

Witamina A to inaczej mówiąc retinol oraz jego pochodne. Rola tej witaminy jest znacząca, ponieważ wpływa ona na prawidłowe widzenie, właściwy stan skóry oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych. Witamina A należy do związków o działaniu antyoksydacyjnym, wykazuje także działanie przeciwzapalne i antyproliferacyjne.

Witamina A występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. W największych ilościach znajdziemy ją w tłuszczach rybich (tranie – ale znajdziemy tam też metale ciężkie), wątrobie, żółtkach jaj, śmietanie, pełnotłustym mleku, maśle, tłustych serach.

W organizmie człowieka jest wytwarzana z prowitamin witaminy A (karotenoidów), które występują w produktach roślinnych. Najbogatsze w karotenoidy są warzywa zabarwione na kolor żółtopomarańczowy, jak np.: marchew, dynia, morele, brzoskwinie oraz warzywa o barwie zielonej, jak: szpinak, sałata, fasolka szparagowa, jarmuż, zielony groszek, szczypiorek, koperek.

Niedobór witaminy A. Jakie są objawy?

Niedobór witaminy A wywołuje: suchość rogówek, nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry, wysypki na skórze, suchość, łuszczenie oraz wysychanie nabłonka błon śluzowych, przewodu oddechowego, przewodu pokarmowego, moczowo-płciowego, suchość i zgrubienia spojówek, zapalenia brzegów powiek, zaburzenia regeneracji czerwieni wzrokowej, wywołujące niedowidzenie o zmierzchu, czyli tzw. kurzą ślepotę. Pogłębiające się niedobory tej witaminy prowadzą do upośledzenia wzroku, a nawet ślepoty. Ponieważ retinol współdziała z hormonem wzrostu, niedobór tej witaminy objawia się u dzieci słabym wzrostem.

Co to jest witamina D i gdzie występuje?

Ze względu na fakt, że witamina D jest w naszym organizmie bardzo aktywna biologicznie i ma wielokierunkowe oddziaływanie, nazywa się ją prohormonem. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a poza tym m.in. pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, wspiera utrzymanie zdrowych kości czy pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Niewielkie ilości tej witaminy znajdziemy w produktach spożywczych, takich jak produkty nabiałowe: żółtka jaj, śmietana, mleko, masło, sery, wątroba, rybie tłuszcze (tran). Witamina D jest również — pod wpływem promieni ultrafioletowych — syntetyzowana z prowitaminy D, występującej w skórze.

Niedobór witaminy D. Jakie są objawy?

Niedobór witaminy D jest groźny dla organizmu, powodując u niemowląt i dzieci krzywicę. U dorosłych powoduje natomiast odwapnienie, rozmiękczenie kości (osteomalację), zaś u ludzi starszych osteoporozę. Poza tym bóle kostne, słabość mięśni, pocenie głowy, problemy jelitowe. Przy małej ilości witaminy D wapń nie jest wchłaniany całkowicie z pożywienia, a znów wapń się nie wchłonie, jeśli jest niedobór magnezu w organizmie. Osoby mało przebywające na słońcu są narażone na niedobory witaminy D.

Co to jest witamina E i gdzie występuje?

Witamina E jest biologicznym przeciwutleniaczem (razem z wit. C i beta-karotenem), zapobiega miażdżycy, nowotworom, hamuje także procesy starzenia organizmu, a razem z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby. Jest również odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, zapobiega bezpłodności i wpływa na czynność gruczołów dokrewnych.

Występuje w olejach roślinnych (zwłaszcza słonecznikowym), kiełkach zbożowych, zarodkach (szczególnie pszenicy), w ziarnach zbóż, w ziarnie soi, w warzywach liściastych (np.: szpinak, zielona pietruszka, sałata, orzechy). Najbogatszymi w witaminę E produktami zwierzęcymi są podroby, jaja, masło, mleko pełne oraz jego przetwory.

Niedobór witaminy D. Jakie są objawy?

Niedobór witamy E powoduje zmiany zwyrodnieniowe przedniego płata przysadki mózgowej, a w konsekwencji zmniejszenie wydzielanie hormonu gonadotropowego, czego skutkiem jest zwyrodnienie plemników, a u kobiet zaburzenia w czasie ciąży, obumieranie płodu i poronienia. Niedobór witaminy E może być również przyczyną dystrofii mięśni oraz ich porażenia. Powoduje również przedwczesne starzenie się skóry, plamy starcze, powolne gojenie się ran, kurcze nóg, wypadanie włosów, opadające powieki.

Co to jest witamina K i gdzie występuje?

Witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów krzepnięcia krwi, tworzy czynniki krzepnięcia krwi. Zapewnia więc prawidłową krzepliwość krwi, zmniejsza krwawienia i krwotoki. Jest też nazywana czynnikiem przeciwkrwotocznym.

Występuje w zielonych częściach roślin warzywnych, takich jak: szpinak, sałata, kalafior, kapusta, brukselka, zielona herbata. Ponadto znajdujemy ją w: fasoli, groszku zielonym, marchwi, pomidorach, ziemniakach, orzechach włoskich. Niewielkie ilości witaminy K znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, jaja, wątroba, mleko. Jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym człowieka.

Niedobór witaminy K. Jakie są objawy?

U człowieka rzadko występują jej niedobory, ponieważ poza obecnością w produktach spożywczych jest wytwarzana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego (jelita grubego).

Niedobór witaminy K wywołuje zaburzenia procesu krzepnięcia krwi, krwawienia, biegunki, zapalenie jelit, krwawienie z dziąseł, krwotoki z nosa, łatwe powstawanie siniaków, trudno gojące się rany.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy A, D, E i K należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest ściśle związana z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl