Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Tegoroczne zbiory owoców miękkich będą udane

W tym sezonie, jeśli nie wydarzy się jakaś klęska spowodowana pogodą, należy spodziewać się dużo większych zbiorów niż w poprzednim roku - uważa Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

Tegoroczne zbiory owoców miękkich będą udane
Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP

Z powodu wiosennych przymrozków, zeszłoroczne zbiory były dość niskie. Choć rozmiary szkód okazały się mniejsze, niż pierwotnie zakładano, to wysokość zbiorów odbiegała znacznie od średniej z lat wcześniejszych. Związek Sadowników RP zakłada, że tegoroczne zbiory będą należały do udanych. - Absolutnie nie możemy operować terminem "klęski urodzaju", jak robią to już dziś niektórzy analitycy, bo jej nie będzie. Zbiory powinny być normalne, wynikające z naszego potencjału - mówi prezes Maliszewski.

Moce przerobowe zakładów i popyt rynkowy są w stanie zagospodarować tegoroczny zbiór. Sadownicy zakładają także, że uda się uzyskać przyzwoite ceny. - Polską specyfiką jest niestety fakt, że w odróżnieniu od niemal wszystkich państw europejskich nasi plantatorzy nie mają żadnego wpływu na politykę prowadzoną przez zakłady przetwarzające - uważa Mirosław Maliszewski.

Skup kilkuset tysięcy ton owoców odbywa się na zupełnie wolnym, nieuregulowanym rynku, po cenach wynikających z chwilowej nadpodaży i często ustalanych bardzo subiektywnie.

- Skutkuje to częstymi kryzysami, na których cierpią wszyscy operatorzy rynku, a niemal zawsze plantatorzy. Przez lata nie udało nam się niestety wiele w tym zakresie zrobić. Do tego dochodzi fakt, że większość firm jest w rękach obcego kapitału, nijak, co potwierdza historia, nie zainteresowanego współpracą z rolnikami - dodaje prezes Związku Sadowników.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!