• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Testują nowe odmiany ziemniaków

Choć dla przeciętnego konsumenta kartofel to kartofel, w Polsce zarejestrowano blisko 100 odmian ziemniaka jadalnego, o różnym zastosowaniu i smaku. Aby ułatwić producentom wybór właściwej odmiany, testują je specjaliści Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (ŚODR).
  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl za PAP
  • Data: 21-11-2012, 18:57

W tym roku na polu demonstracyjnym w Lędzinach ŚODR testował wczesną odmianę stosunkowo nowej na polskim rynku odmiany ziemniaka - Natascha. Kwalifikowane sadzeniaki kartofli posadzono 13 kwietnia, w bezpośrednim sąsiedztwie innej odmiany, od lat popularnej na Śląsku - Vineta.

Okazało się, że chociaż wschody ziemniaka Natascha były opóźnione o kilka dni i w pierwszej fazie wzrostu miał on słabszy wigor, to już w kolejnych fazach uprawy obie odmiany zrównały się - poinformował Stanisław Machaj ze ŚODR.

W uprawie pojawiło się wtórne zachwaszczenie komosą oraz zaraza ziemniaczana. Przed zbiorem tradycyjnie zastosowano chemiczne niszczenie naci, co ograniczyło rozwój zarazy i bardzo ułatwiło zbiór ziemniaków. Z hektara zebrano 380 kwintali ziemniaków odmiany Natascha. Był to plon większy o około 10 proc. od tradycyjnie uprawianej odmiany. Specjaliści wysoko ocenili też wygląd, walory smakowe i odporność na choroby nowej odmiany kartofla.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Machaj zaznaczył, że test miał jedynie charakter orientacyjny, bo nie były to ścisłe badania, więc nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków. - Wybierając konkretną odmianę rolnik powinien brać pod uwagę wiele czynników, jak warunki klimatyczno-glebowe czy nawożenie. Czy dana odmiana jest smaczna, to też oczywiście kwestia subiektywna - powiedział.

Kwestią gustu jest też to, jakiej barwy jest miąższ ziemniaka. Niektórzy konsumenci lubią, gdy ma żółtą barwę, inni - gdy jest kremowy. Z puntu widzenia producenta ważne jest, by wybrany przez niego kartofel był plenny i odporny na choroby. Na podstawie wyników doświadczeń, w których pod uwagę brane są m.in. wysokość plonów, odporność na choroby, cechy rolniczo-użytkowe, tworzona jest lista odmian danych roślin zalecanych w poszczególnych regionach.

Specjaliści przypominają, że ziemniaki są nie tylko podstawowym artykułem spożywczym, ale też rośliną paszową i surowcem w przemyśle spirytusowym oraz farmaceutycznym i kosmetycznym.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!