Według Komisji średnia wielkość 1 porcji kierowanej do unijnych uczniów dla wszystkich państw uczestniczących w programie w roku szkolnym 2011/212 to 136 gram, przy czym największe porcje wynoszące około 328 gram otrzymywały dzieci w Bułgarii, 210 gram w Polsce orz po 200 gram miedzy innymi w Belgii, we Włoszech oraz na Słowacji. Najmniejsze porcje dotyczyły dzieci w Irlandii - 62 gramy. Średnia, unijna cena 1 dystrybuowanej porcji owoców lub warzyw to koszt 0,31 EUR, natomiast najdroższe porcje serwowane są we włoskich szkołach - 0,91 EUR, ora hiszpańskich - 0,73 EUR. Najtańsza porcja to 0,06 EUR i 0,07 EUR w Estonii i Rumunii. Średni
koszt polskiej porcji „zdrowia" to 0,27 EUR.

W zdecydowanej większości unijnych szkół objętych programem dystrybuowane są świeże, a nieprzetworzone owoce i warzywa pochodzące z lokalnych upraw, a wśród unijnych uczniów najpopularniejszym owoce są jabłka, gruszki, banany, pomarańcze oraz winogrona, natomiast w przypadku warzyw najchętniej spożywane są marchew, pomidory i ogórki.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl