Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

W lasach Europy zbieramy m.in. grzyby i jagody warte ok. 23,3 mld euro rocznie

Grzyby, jagody, orzechy czy zioła lecznicze zbiera w europejskich lasach co czwarte gospodarstwo domowe; wartość rynkowa zbiorów sięga rocznie ok. 23,3 mld euro, z czego ponad 1 mld euro w Polsce - wynika z badań Europejskiego Instytutu Leśnego (ang. EFI).

W lasach Europy zbieramy m.in. grzyby i jagody warte ok. 23,3 mld euro rocznie
Wartość rynkowa zbiorów leśnych sięga rocznie ok. 23,3 mld euro, z czego ponad 1 mld euro w Polsce fot. pixabay.com/fjord77

Europejski Instytut Leśny (ang. European Forest Institute - EFI) zwraca uwagę, że w Europie zbiór leśnych produktów, takich jak np. grzyby, jagody, zioła lecznicze, orzechy, soki, żywice - nie licząc drewna - stanowi ważną cześć dziedzictwa kulturowego i jest ściśle związany z rekreacyjną funkcją lasów. Takie produkty są również ważne z ekonomicznego punktu widzenia dla wielu małych i średnich przedsiębiorstw utrzymujących się z lasów.

Przez ostatnie dziesięciolecia zbiory pozyskane z lasów były uważane za marginalne, a ich znaczenie ekonomiczne uznawano za niewielkie. Zdaniem Instytutu, wynikało to głównie z braku danych na ten temat oraz z faktu, że zbiory leśne wykorzystywane są przez różne sektory gospodarki (żywność, przemysł farmaceutyczny, dekoracyjny) i nie ma jednego, który zwiększałby ich znaczenie. Ponadto, większość grzybów, jagód czy ziół jest zbierana, konsumowana i sprzedawana przez gospodarstwa domowe.

Instytut wskazuje, że pozyskanych z lasów produktów nie można już traktować jako marginalnych, ponieważ ich szacunkowa wartość jest zaledwie o 30 proc. niższa od pozyskiwanego z lasu drewna i blisko 11 razy większa, niż wcześniej przypuszczano. Według EFI zbiory leśne powinny mieć też większe znaczenie przy definiowaniu strategii i polityk dla różnych sektorów - m.in. dotyczących rozwoju obszarów wiejskich i turystyki.

Eksperci EFI przeprowadzili pierwsze takie badanie, sprawdzając m.in. nawyki dotyczące zbierania, ilości zbieranych i konsumowanych produktów leśnych. Wzięło w nim udział ponad 17,6 tys. respondentów z 28 krajów Starego Kontynentu.

Wyniki badań pokazały, że co czwarte (26 proc.) europejskie gospodarstwo domowe deklaruje, że zbiera niektóre produkty leśne, takie jak np. grzyby czy jagody. Wartość zbiorów ogółem wynosi ok. 23,3 mld euro rocznie, a w Polsce ponad 1 mld euro.

Najmniej zainteresowani zbieraniem runa leśnego są Holendrzy (deklaruje to 5 proc. gospodarstw domowych) i Brytyjczycy (8 proc.). Najchętniej grzyby czy jagody zbierane są na Łotwie (68 proc.), w Czechach (58 proc.) i na Słowenii (54 proc.).

Przywołując polskie badania EFI wskazał, że w naszym kraju 50 proc. gospodarstw domowych zbiera dary lasu - głównie grzyby (37,8), jagody (36,6 proc.) czy zioła (15,9 proc.).

Największa liczba gospodarstw, która deklaruje, że osiąga dodatkowe wpływy ze zbieractwa leśnego, znajduje się na Łotwie (27,7 proc.). W Rosji czy na Słowenii ten odsetek przekracza nieco 10 proc., a w Polsce to 9,4 proc. gospodarstw domowych. Najmniej takich gospodarstw jest w Belgii (2 proc.), Danii (1,6 proc.), Holandii (1 proc.).

W lasach najczęściej zbieramy jagody, grzyby, orzechy leśne, dzikie zioła - lecznicze i aromatyczne - czy runo służące do dekoracji. 86 proc. takich produktów jest konsumowana przez zbieraczy oraz ich rodziny. Runo leśne jest zbierane zdecydowanie częściej w krajach Europy Wschodniej, gdzie stanowi dodatkowy przychód dla gospodarstw domowych. W Europie Zachodniej zbieractwo ma związek z rekreacją.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

grzyby RSS ALERT    /    jagody RSS ALERT    /    lasy RSS ALERT    /    zbiory leśne RSS ALERT    /    leśne owoce RSS ALERT    /    EFI RSS ALERT    /    Europejski Instytut Leśny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 144.76.23.149
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!