• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

Wstępne dane handlowe Ministerstwa Finansów opublikowane przez IERiGŻ w biuletynie Rynek Rolny kwiecień 2010 wskazują, że wolumen eksportu świeżych warzyw z Polski w styczniu br. obniżył się o ok. 30 proc. względem analogicznego miesiąca w roku ubiegłym do blisko 22 tys. ton. - podają eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-05-2010, 15:19
W styczniu eksport warzyw świeżych spadł o 30 proc.

Spadek wywozu odnotowano w przypadku większości gatunków warzyw mających tradycyjnie największe znaczenie w eksporcie z naszego kraju (m.in. cebula, kapusta, pomidory). W relacji rocznej znacząco wzrosła za to sprzedaż zagraniczna marchwi, co może być efektem niskiej bazy w ub.r. (w 2009 roku zbiory omawianego warzywa w naszym kraju wyniosły 913 tys. t wobec 817 tys. t w 2008 roku).

Jeżeli chodzi o wartość eksportu świeżych warzyw, w styczniu br. obniżyła się ona o ok. 35 proc. w relacji rocznej do 6,52 mln EUR. Biorąc pod uwagę nieznaczne umocnienie złotego względem waluty europejskiej (z danych NBP wynika, że w styczniu br. kurs EUR/PLN kształtował się na poziomie 4,07 wobec 4,22 przed rokiem) można założyć, że zmniejszyły się przychody krajowych eksporterów ogółem r/r. Niemniej, podkreślenia wymaga fakt, że wyżej przedstawione dane mają charakter wstępny i mogą się różnić od ostatecznych.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Tendencje w cenach skupu poszczególnych gatunków warzyw przeznaczonych na eksport pozostawały zróżnicowane. O ile ceny kapusty białej czy cebuli w pierwszym miesiącu br. były znacząco wyższe niż przed rokiem (według notowań IERiGŻ wyniosły one odpowiednio 0,61 PLN/kg i 0,69 PLN/kg wobec 0,19 PLN/kg i 0,35 PLN/kg w 2009 roku), o tyle ceny skupu marchwi czy buraków ćwikłowych były już niższe w relacji rocznej (odpowiednio 0,49 PLN/kg i 0,36 PLN/kg wobec 0,65 PLN/kg i 0,43 PLN/kg w 2009 roku).

Silny wzrost cen skupu kapusty białej może być tłumaczony przede wszystkim relatywnie dużym zapotrzebowaniem na to warzywo zgłaszanym przez rynki wschodnie, szczególnie przez Rosję. Wyższe ceny cebuli z kolei były wypadkową zarówno uwarunkowań wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Ubiegłoroczne zbiory tego warzywa w UE były niższe. Ostatecznie mniej cebuli zebrano również w Rosji i na Ukrainie. Mimo wyższej jej produkcji w Polsce, jakość przechowalnicza cebuli była niższa. Znaczne ilości tego warzywa zostały sprzedane tuż po zbiorach, co przyczyniło się do mniejszej krajowej podaży w późniejszym okresie.

Spadek cen skupu marchwi w relacji rocznej może być przede wszystkim tłumaczony dość dobrymi ubiegłorocznymi zbiorami tego warzywa w UE, w tym również w naszym kraju. Wysokie zbiory były konsekwencją dobrych plonów marchwi w Polsce, które w ub.r. były nie tylko wyższe od wysokich w 2008 roku, ale i zdecydowanie wyższe od przeciętnych w latach 2001-2005.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!