• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

W tym sezonie spodziewane są mniejsze zbiory orzechów włoskich i laskowych na świecie

Produkcję orzechów włoskich w sezonie 2012/2013 oszacowano na około 59,5 tys. ton wobec niecałych 65 tys. ton w poprzednim sezonie. Francja jest czołowym producentem tych orzechów ze średniorocznym wynikiem na poziomie 35-40 tys. ton. Kraj ten jest ponadto eksporterem netto orzechów włoskich, a około 85 proc. wysyłki kierowana jest na unijny rynek, w tym przede wszystkim do Włoch i Hiszpanii. W minionym roku sama tylko Francja wyeksportowała nieco ponad 30 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.
  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-11-2012, 09:17
W tym sezonie spodziewane są mniejsze zbiory orzechów włoskich i laskowych na świecie
Francja jest czołowym producentem orzechów włoskich

W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość konsumpcji we wszystkich krajach unijnych oceniono na około 239,5 tys. ton, to nieznacznie mniej wobec poprzedniego sezonu z wynikiem prawie 245 tys. ton. Jak wyraźnie widać, z uwagi na dość spore zapotrzebowanie unijna "27" zmuszona jest do
dość wysokiego corocznego importu orzechów włoskich - na bieżący sezon założono wolumen identyczny co sezon wcześniej - 195 tys. ton. Podobnie jak w przypadku większości orzechów sprowadzanych na teren UE, również dla orzechów włoskich największym eksporterem są Stany
Zjednoczone. W poprzednim sezonie kraj ten dostarczył na unijny rynek ponad 121 tys. ton, a pozostałe ilości to import między innymi z Mołdawii - około 22 tys. ton, Chile i Ukrainy - po ponad 17 tys. ton oraz z Indii - 12,1 tys. ton. W bieżącym sezonie wielkość eksportu oszacowano na około 15 tys. ton, a głównie orzechy włoskie skierowane zostaną na rynek szwajcarski oraz mołdawski i chorwacki.

Państwa unijne są zdecydowanie większym producentem orzechów laskowych. Największym wytwórcą są Włosi, którzy jednocześnie zajmują drugie miejsce wśród światowych największych producentów tych orzechów z 13,5-proc. udziałem w globalnym rynku. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście Turcja a na trzecim Stany Zjednoczone. W bieżącym sezonie co prawda z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe zredukowano prognozę zbiorów do około 100 tys. ton wobec prawie 130 tys. ton w poprzednim sezonie. W sumie prognoza zbiorów dla wszystkich 27 państw unijnych w sezonie 2012/2013 zakłada wielkość 117,3 tys. ton wobec 146,2 tys. ton sezon temu.

Orzechy laskowe najchętniej konsumowane są przez mieszkańców UE jako przekąska, jednak w przypadku na przykład Włoch aż 90 proc. z nich kierowana jest do przetwórstwa, głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość tej konsumpcji to około 327,8 tys. ton wobec 351,7 tys. ton sezon wcześniej. Import orzechów laskowych w bieżącym sezonie będzie o zaledwie 5 tys. ton wyższy i osiągnie prawdopodobnie około 220 tys. ton, eksport przy nim zaś pozostanie śladowy na poziomie jedynie 9,5 tys. ton. Największym eksporterem
omawianych orzechów na unijny rynek pozostaje od lat Turcja z poprzedniosezonowym wynikiem 229 tys. ton. Ponadto około 20 tys. ton stanowił import z Gruzji oraz nieznaczne ilości z Chile czy Azerbejdżanu.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!