Wartość rynku detalicznego żywności ekologicznej stale idzie w górę
Coraz więcej firm zarabia na ekologicznej żywności. W tym roku wartość rynku osiągnie 450 mln zł - pisze "Rzeczpospolita".
W 2011 roku wartość całego rynku detalicznego żywności ekologicznej w naszym kraju zwiększyła się o niemal jedną czwartą, do 375 mln zł - szacuje w raporcie "Żywność ekologiczna w Polsce 2011" agencja badawcza Inquiry. Jej zdaniem w tym roku ma ona szanse pójść w górę o kolejne 20 proc., a w 2015 r. wydatki na żywność ekologiczną w Polsce powinny sięgnąć 700 mln zł - pisze "Rz".
Wraz ze wzrostem popytu na ekologiczną żywność przybywa także jej producentów. Według wstępnych wyliczeń Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) na koniec 2011 r. było ich w Polsce 23,86 tys., o prawie 14 proc. więcej niż rok wcześniej. W ubiegłym roku liczba ekologicznych przetwórni była jednak nadal niemal pięć razy większa niż w 2004 r. Producenci i analitycy spodziewają się, że w kolejnych latach - wraz z rozwojem rynku - znowu zacznie ich przybywać.
Resort rolnictwa przygotowuje kampanię informacyjną o ekożywności. Ma ruszyć jeszcze w tym roku - czytamy w "Rz".
