Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Owoce i warzywa

Wartość rynku eko-żywności wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-03-2017, 14:07
- Wartość rynku żywności ekologicznej i prozdrowotnej dziś szacowana jest na ponad 800 mln zł i rośnie wraz ze zwiększającą się świadomością konsumentów. Szacuje się, że w ciągu 10 lat wartość rynku żywności ekologicznej wzrośnie do ponad 3 mld zł - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Monika Woźniak, senior consultant Augeo Ventures.
Wartość rynku eko-żywności wzrośnie do 3 mld zł w ciągu dekady
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Kilkanaście lat temu rynek żywności ekologicznej znajdował się w początkowej fazie rozwoju i był rynkiem niszowym. Świadomość konsumentów była niska, konkurencja na rynku ograniczona, a produkcja bardzo rozdrobniona. Produkty ekologiczne można było kupić prawie wyłącznie w nielicznych wyspecjalizowanych sklepach, a ich udział w sprzedaży w sklepach spożywczych był bliski zeru - dodaje Monika Woźniak.

Z sondażu TNS Polska przeprowadzonego w 2013 roku wynika, że co trzeci Polak kupował produkty ekologiczne, a dla 4 proc. Polaków stanowiły one podstawę diety. Badanie przeprowadzone rok później przez SGGW pokazało, że już ponad 50 proc. polskich konsumentów kupowało żywność ekologiczną, a 11 proc. deklarowało regularne zakupy tego typu żywności.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Gabriel 2017-03-13 08:52:34

    Jakoś nie jestem zaskoczony, że popularność żywności eko wzrośnie. W końcu ludzie lubią teraz rzeczy zdrowe. Sam widzę to po moim sklepie. Najchętniej ludzie kupują pastę pesto, którą dostarcza mi firma Rogowski.

    Odpowiedz
  • Smacznego 2017-03-13 11:28:02

    Nie chce siac fermentu ale nie wierze w zywnosc \"ekologiczna\" - poza marketingiem i wmawianiem ze produkt jest zdrowy co tam tak naprawde jest zdrowego ? Ze nie uzywa sie nawozow sztucznych ? Super, na jednym polu nie a na drugim obok tak wiec? Czy drodzy konsumenci wiecie jaki powinien byc poziom pestycydow w zywnosci \"ekologicznej\" ? Nie wiecie , no bo skad . A wiecie ile pylow opada rocznie w Polsce ? A wiecie cos na temat kwasnych deszczy albo smogu ? Po polecam sie zapoznac a pozniej rzucisc sie do kupowania \"zywnosci ekologicznej\" hehe

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!