To prawdopodobnie najdroższa roślina spożywcza na świecie. Jej kilogram kosztuje 1200 – 1500 złotych. – Wasabi jest rośliną kapustną. Najistotniejsze jest kłącze, jest to pęd, z którego wyrastają korzenie, a w warstwie nadziemnej łodygi z liśćmi. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że tak drogocenne kłącze nie jest korzeniem jak w przypadku np. polskiego chrzanu – tłumaczy Agnieszka Firlej z rodzinnego gospodarstwa Wasabi Farm Poland.

Wasabi jest jedną z najtrudniejszych na świecie roślin w uprawie. Hoduje się ją w Japonii i kilku innych miejscach na świecie. W Europie uprawy są dwie – jedna na Wyspach Brytyjskich, druga i jedyna na kontynencie – pod Radomiem.

W podradomskiej farmie rodzina państwa Blumów uprawia wasabi odmiany Daruma. Ta roślina jest jadalna w całości. Najbardziej ostre jest kłącze, ale i liście z ogonkami mają pikantny posmak. 

Czytaj więcej w money.pl

 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl