Większe spożycie owoców i warzyw w Hiszpanii
Jak poinformował Fepex (Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw), w kwietniu bieżącego roku spożycie świeżych owoców i warzyw przypadające na jedno gospodarstwo domowe wzrosło o 7 proc. w ujęciu ilościowym wobec analogicznego miesiąca w roku 2012 – informuje FAMMU/FAPA.
w sumie łączne spożycie świeżych produktów ogrodnictwa w Hiszpanii wyniosło w kwietniu 2013 roku ponad 743 tys. ton. Spożycie samych tylko owoców wzrosło wobec kwietnia 2012 roku o 7 proc. i wyniosło 386,3 tys. ton, podobnie jak i warzyw, których również skonsumowano o 7 proc. więcej - 264,3 tys. ton oraz o 5 proc. więcej skonsumowano ziemniaków - 92,4 tys. ton. Co ciekawe, kwietniowy wzrost spożycia wszystkich produktów zdaniem analityków mógł być ściśle związany ze Świętami Wielkanocnymi w tym miesiącu.
Nie tylko więcej owoców i warzyw Hiszpanie spożyli - musieli także więcej za nie zapłacić - w stosunku do kwietnia 2012 w roku bieżącym wydatki te wzrosły o 13,6 proc. i zamknęły się łączną sumą 1,04 mln euro, przy czym największy wzrost odnotowały zakupy ziemniaków - aż o 39 proc., warzyw o 9 proc., a owoców odpowiednio o 14 proc. W sumie w okresie od 1 stycznia do końca kwietnia bieżącego roku hiszpańskie gospodarstwa domowe spożyły o 1 proc. więcej produktów ogrodnictwa niż w analogicznym okresie minionego roku.
W sumie we wspomnianym okresie pierwszych czterech miesięcy 2013 roku konsumpcja warzyw wyniosła 979 tys. ton (+3,5 proc. wobec roku 2012), a ziemniaków 365 tys. ton (+2,8 proc.). Owoców spożyto o 1,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie minionego roku i było to 1,45 mln ton. W sumie w okresie styczeń-kwiecień 2012 na zakupy owoców, warzyw i ziemniaków Hiszpanie wydatkowali 3,8 mln euro (+3,7 proc. wobec roku 2012).
