Większe zbiory warzyw gruntowych w 2009 r.
GUS w grudniu skorygował w górę szacunki zbiorów warzyw gruntowych. W bieżącym roku osiągnęły one poziom 4,81 mln t, a zatem były o blisko 9% wyższe w stosunku do ubiegłego roku.

W przypadku większości gatunków, wyższe zbiory były wynikiem większej powierzchni upraw (areał upraw warzyw gruntowych ogółem ukształtował się na poziomie 206,5 tys. ha, tj. ok. 4% wyższym niż w ub.r.), jak również poprawy plonowania. Spadek plonów odnotowano jedynie w przypadku warzyw ciepłolubnych (ogórki i pomidory) oraz kalafiorów.
Najwyższy wzrost zbiorów nastąpił w przypadku cebuli (+ ok. 15% r/r, do 708 tys. t). Według GUS, tegoroczna jakość tego warzywa jest jednak niższa, a jego wartość przechowalnicza słabsza. Pomimo wyższych zbiorów cebuli w br. jej ceny mogą być wyższe od niskich ubiegłorocznych ze względu na spadek zbiorów w UE i Europie Wschodniej.
W br. zbiory marchwi w Polsce zwiększyły się o ok. 12% r/r i osiągnęły poziom 913 tys. t. Znacząco wyższe niż w ub.r. były również zbiory buraków ćwikłowych (wzrost o ok. 9% r/r, do 351 tys. t). GUS podkreśla, że dzięki odpowiedniemu uwilgotnieniu gleby tegoroczne plony warzyw korzeniowych są nie tylko wyższe od ubiegłorocznych, ale również od uzyskanych w ostatnich latach.
Produkcja kapust ogółem ukształtowała się na poziomie 1276 tys. t (wzrost o ok. 6% r/r). GUS podaje, że w br. warunki agrometeorologiczne sprzyjały dobremu plonowaniu w szczególności późnych odmian.

CENY HURTOWE
ogórki
cebula