Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

WKG 2017: Polska Wschodnia jest słabo zorganizowana pod kątem produkcji na większą skalę

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2017, 14:58
– Region charakteryzuje duża uprawa tak zwanych "owoców miękkich" zarówno na Podlasiu, w lubelskim i podkarpackim. Wschód Polski jest to także teren produkcji warzyw i funkcjonowania zakładów specjalizujących w przetwarzaniu i mrożeniu produktów masowych jak i tradycyjnych – powiedział Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, podczas debaty „Przyszłość branży rolno-spożywczej w Polsce Wschodniej” w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2017.
WKG 2017: Polska Wschodnia jest słabo zorganizowana pod kątem produkcji na większą skalę
Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zdaniem Witolda Boguty Polska wschodnia w głównej mierze skupia się na uprawie tak zwanych "owoców miękkich". 

– Produkcja na Podlasiu różni się od innych regionów różnorodnością produktów, natomiast inne tereny w kraju są określane jako monokultura jabłek. Z kolei uprawa jabłek na wschodzie jest skoncentrowana głównie na Lubelszczyźnie i województwie świętokrzyskim. Region charakteryzuje duża uprawa tak zwanych "owoców miękkich" zarówno na Podlasiu, w lubelskim i podkarpackim – ocenił prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw,

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!