Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Wodorosty kelp mają tyle samo białka, co wołowina

Wyspę Rathlin w Irlandii Północnej zamieszkuje 150 osób. Z Kate Burns, założycielką Islander Rathlin Kelp stacja CNN w ramach inicjatywy Call to Earth rozmawia o otaczającej wyspę farmie wodorostów z odmiany kelp, która w przyszłości może odegrać znaczącą rolę w produkcji żywności.

Wodorosty kelp mają tyle samo białka, co wołowina

Wody wokół niewielkiej wyspy Rathlin to siedlisko kelpu, który zawiera tyle samo białka, co wołowina i jest jednym z niewielu źródeł witaminy B12 pochodzenia niezwierzęcego. Co więcej, jego uprawa tworzy korzystne ekosystemy dla środowiska morskiego i pochłania duże ilości CO2.

CNN rozmawia z Kate Burns, założycielką firmy Islander Rathlin Kelp, która zajmuje się uprawą kelpu, i przetwarzaniem go w szereg różnych produktów spożywczych, takich jak makaron, pesto, tapenada czy salsa verde.

„Żadnych nawozów, pestycydów, herbicydów. […] To ważne, że możemy produkować żywność bogatą w składniki odżywcze” – powiedziała Kate Burns. Jak sugeruje, branża spożywcza ma duże możliwości rozwoju: „Zaskakujące jest, jak bardzo szefowie kuchni uwielbiają, gdy ludzie mówią o kelpie – jako nowej żywności – ale kiedy szukasz go w menu restauracji czy sklepach, wciąż go tam nie ma” – dodaje.

Burns, której rodzina pochodzi z Rathlin, zdała sobie sprawę z tego, że otaczające wyspę wody są idealne dla tych wodorostów. Co z kolei pozwala Islander Kelp uprawiać je przez cały rok i zbierać około 50 ton rocznie.

„Prąd Zatokowy sprawia, że temperatura morza waha się tutaj od 7 do 12 stopni Celsjusza w ciągu 12 miesięcy w roku” – mówi Burns.

Wykorzystanie do tej pory niespożytkowanego potencjału kelpu jest ważne nie tylko z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego, ale jak podkreśla ONZ, może również pomóc w walce z kryzysem klimatycznym. Organizacja jednocześnie dba o to, aby siedlisko wodorostów było sprzyjające różnorodności biologicznej.

Chociaż światowy przemysł wodorostów podwoił swoje rozmiary w latach 2005 – 2015 i wyprodukował 33 miliony ton w 2018 roku, Burns twierdzi, że ta uprawa stanowi gospodarczą szansę także dla społeczności rybackich.

„Udowodniliśmy, że wodorosty z gatunku kelp mogą sobie poradzić w najtrudniejszych warunkach i przy bardzo niewielkich zasobach. Stworzyliśmy miejsca pracy i przemysł do ich uprawy. To musi się udać. To bardzo ważny artykuł spożywczy, coś w rodzaju zrównoważonego produktu spożywczego oraz przydatne źródło dla społeczności przybrzeżnych”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wodorosty RSS ALERT    /    wodorosty kelp RSS ALERT    /    białko RSS ALERT    /    białko roślinne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.205.144
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!