• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wyciąg z nowej odmiany wierzby ma zastąpić aspirynę

Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego pracują nad wyhodowaniem nowej odmiany wierzby o wysokiej zawartości salicylanów w korze. Posłuży ona do produkcji surowca zielarskiego, który może zastąpić syntetyczną aspirynę.
  • Autor: PAP
  • Data: 16-07-2012, 12:29

Zawarte w korze wierzby glikozydy salicylowe mają właściwości lecznicze zbliżone do kwasu acetylosalicylowego, czyli syntetycznej aspiryny. Działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Preparaty ze sproszkowanej kory zawierają naturalne związki buforujące i - w odróżnieniu od aspiryny - nie powodują negatywnych skutków ubocznych dla układu pokarmowego.

Rosnące zainteresowanie przemysłu farmaceutycznego surowcem zielarskim chcą wykorzystać naukowcy z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Jak zapewnił dr Paweł Sulima, prowadzący badania nad nową odmianą wierzby, jako jedyni w Polsce prowadzą oni badania nad uzyskaniem własnej odmiany wierzby purpurowej o jak największej zawartości salicylanów w korze. Nowa odmiana przeznaczona będzie do upraw polowych. Rolnicy, którzy zdecydują się na takie plantacje, mogliby kontraktować i sprzedawać swoje zbiory bezpośrednio firmom farmaceutycznym.

Kontrolowane uprawy byłyby stałym źródłem wysokiej jakości surowca zielarskiego. Obecnie korę wierzby do produkcji preparatów roślinnych pozyskuje się z naturalnych stanowisk.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"Zebrany w taki sposób materiał nie jest jednorodny. Pochodzi z wielu gatunków wierzby, roślin o różnych genotypach, czasem zawiera zanieczyszczenia. Wymaga zatem przeprowadzenia analiz laboratoryjnych, co znacznie podwyższa koszty uzyskania surowca" - ocenił olsztyński naukowiec.

Do doświadczeń wybrano pospolicie występującą w Polsce wierzbę purpurową (Salix purpurea), uznawaną za gatunek o wysokiej koncentracji salicylanów. Poszczególne formy wierzby purpurowej wykazują jednak znaczne zróżnicowanie pod względem procentowej zawartości tych związków. Dlatego badacze z Olsztyna starają się wyselekcjonować odpowiednie genotypy i stworzyć nową odmianę o maksymalnej zawartości glikozydów salicylowych.

"Zebraliśmy ze stanowisk naturalnych blisko 100 różnych genotypów wierzby purpurowej, które oceniamy pod kątem przydatności dla przemysłu farmaceutycznego. Selekcjonujemy również potencjalnie najlepsze formy rodzicielskie do krzyżowania, dzięki czemu możemy uzyskać potomstwo o pożądanych parametrach" - wyjaśnił Sulima.

W badaniach stosowane są techniki molekularne oparte na analizie DNA, co umożliwia m.in. identyfikację genów odpowiedzialnych za zawartość salicylanów. Dzięki temu skraca się cykl hodowlany nowej odmiany, nie trzeba czekać do zbiorów roślin. Mieszańce powstają z kombinacji najlepszych genotypów rodzicielskich.

więcej informacji:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • farmaceuta 2012-07-16 14:29:10

    ale to już było.... nazywało się Naturaspryn

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!