Wyższe zbiory owoców i niższe warzyw w Turcji
Jak wynika z najnowszych, drugich szacunkowych danych dotyczących tegorocznej produkcji warzyw i owoców w Turcji tegoroczne zbiory owoców będą o około 1,5 proc. wyższe, warzyw natomiast o niecałe 2 proc. niższe - informuje FAMMU/FAPA.
W sumie zebrane zostanie 2,67 mln ton warzyw i 15,9 mln ton owoców. Przede wszystkim spadek zbiorów wobec minionego roku odnotowano dla pomidorów, melonów oraz arbuzów, które w Turcji w przypadku szacunków produkcji wliczane są do grupy warzyw.
Więcej niż przed rokiem zebrano natomiast ogórków, słodkiej papryki oraz zielonego groszku. W produkcji owoców największy wzrost odnotowały wiśnie - 19,8 proc., następnie jabłka - niecałe 10 proc. oraz 5,8 proc. gruszki.
Mniej zaś zebrane zostanie moreli, śliwek i brzoskwiń. Więcej niż przed rokiem - o niecałe 10proc. wyniosą zbiory owoców cytrusowych jako całej grupy produktowej. Spory spadek zbiorów odnotowano ponadto w zbiorach orzechów - w tym w szczególności orzechów włoskich i pistacji - nawet o przeszło 30 proc.

CENY HURTOWE
ogórki
jabłka