Wzrosła produkcja pomarańczy w UE
Unijna produkcja pomarańczy skoncentrowana jest w zasadzie jedynie w rejonie Basenu Morza Śródziemnego, a pomarańcze są drugimi pod względem wolumenu zbiorów po jabłkach owocami z wielkością produkcji na poziomie około 6,5 mln ton w sezonie 2007/08 oraz 6,6 mln ton w sezonie 2008/09 - informuje FAMMU/FAPA.

Ponad 80% łącznej produkcji pochodzi z dwóch państw - Hiszpanii oraz Włoch a pozostałe 20% to pomarańcze pochodzące z Cypru, Grecji i Portugalii. Wstępne dane dotyczące zbiorów w rozpoczętym sezonie 2009/2010 zakładają około 6,5 mln ton owoców. Produkcja
hiszpańska corocznie stanowi ponad 50% łącznego unijnego wolumenu zbiorów pomarańczy.
Wstępnie prognozuje się zbiory w sezonie 2009/2010 na około 2,779 mln ton wobec 3,453 mln ton w poprzednim sezonie. Kraje unijne są netto importerem pomarańczy - w sezonie 2008/09 łączny wolumen dostaw przekroczył 929,0 tys. ton podczas gdy eksport w analogicznym okresie wyniósł zaledwie 242,0 tys. ton. największe ilości pomarańczy importowane są z Południowej Afryki - około 370,0 - 450,0 tys. ton rocznie, następnie z Maroka - około 100,0 tys. ton oraz Egiptu, Argentyny i Urugwaju.
W przypadku eksportowanych owoców największe dostawy poza państwa unijne trafiają do Szwajcarii - około 55,0 tys. ton i kolejno do Serbii, Norwegii czy Chorwacji.

CENY HURTOWE
pomarańcze