Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Wzrośnie powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 r.

Według wstępnych informacji powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 r. wyniesie ok. 200 tys. ha i będzie o 17 proc. większa niż przed rokiem. Zwiększenie powierzchni zasiewów spowodowało wymarznięcie upraw ozimych w niektórych regionach kraju oraz większa kontraktacja cukru pozkawotowego przez koncerny cukrownicze - wynika z analizy IERiGŻ.

Wzrośnie powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w 2016 r.
fot. shutterstock

Jeżeli plony wyniosą ok. 60 ton/ha, to zbiory buraków cukrowych mogą osiągnąć poziom ok. 12 mln ton. Duża podaż surowca będzie skutkowała produkcją cukru w wysokości 1,8-1,9 mln t. Na rynku krajowym występuje relatywnie duża podaż cukru, pomimo mniejszej produkcji w kampanii 2015/2016 (1465 tys. ton).

Powodem tego były duże ilości cukru pozakwotowego (321 tys. ton) z sezonu 2014/2015, które zaliczono do produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016. Znaczny wzrost produkcji w kampanii 2016/2017 spowoduje, że na krajowym rynku cukru zwiększy się presja podaży.

- Buraki cukrowe są kontraktowane po minimalnej cenie skupu 26,29 EUR/tonę. Rzeczywisty poziom cen skupu będzie uzależniony od kursu euro oraz od cen cukru w kraju. W przypadku cen zbytu cukru wyższych od ceny referencyjnej (404,4 EUR/tonę) koncerny cukrownicze będą mogły podnieść plantatorom ceny skupu. Spadek produkcji cukru w kampanii 2015/2016 oraz wzrost cen na światowym rynku przyczyniły się do wzrostu cen na rynku krajowym. W lutym br. średnia cena zbytu
cukru workowanego wyniosła 2,25 zł/kg i była o 7 proc. wyższa niż w grudniu 2015 r. oraz o 22,9 proc. wyższa niż przed rokiem. Średnia cena zbytu cukru paczkowanego (2,48 zł/kg) podniosła się o 3,3 proc. w porównaniu z grudniem ubr. oraz była o 33 proc. wyższa niż w lutym 2015 r. - informują eksperci IERiGŻ.

Wzrost cen zbytu przyczyni się do poprawy wyników finansowych przemysłu cukrowniczego. W handlu detalicznym ceny cukru także wykazują tendencję wzrostową, a średnia cena w lutym br. wyniosła 2,58 zł/kg i była o 3 proc. wyższa niż w grudniu ur. oraz o 25,2 proc. wyższa niż przed rokiem. W styczniu 2016 r. eksport cukru wyniósł 24 tys. ton, w tym 17 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi
odbiorcami były: Niemcy (7 tys. ton) oraz Litwa i Łotwa (po 2,5 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnio 485 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Kazachstanu (2 tys. ton) oraz Arabii Saudyjskiej, Izraela i Syrii (po 1 tys. ton). Ceny eksportowe
na rynkach państw trzecich były zdecydowanie niższe (310-410 EUR/tonę).

Import cukru wyniósł 5 tys. ton, w tym 4,6 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Niemcy (4 tys. ton) i Czechy (0,6 tys. ton). Średnia cena importowała wyniosła 530 EUR/tonę.

- Według szacunków F.O. Licht światowa produkcja cukru w sezonie 2015/2016 zmniejszyła się o 6,8 proc. do 171,1 mln ton. Spadek podaży przy niewielkich zmianach popytu będzie skutkował zmniejszeniem zapasów końcowych i możliwym wzrostem cen. W marcu 2016 r. kontynuowana była wzrostowa tendencja światowych cen cukru. Ceny cukru białego podniosły się do 430 USD/tonę, a cukru surowego do ok. 330 USD/tonę - informuje IERiGŻ w raporcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

rynek cukru 2016 RSS ALERT    /    import cukru RSS ALERT    /    ceny cukru RSS ALERT    /    buraki cukrowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.219.31.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!