Niemniej, według niektórych źródeł wciąż można spodziewać się nawet 25 proc. spadku zbiorów. Co więcej, Foodnews podaje, że w bieżącym sezonie do produkcji zagęszczonego soku pomarańczowego trzeba będzie prawdopodobnie przeznaczyć więcej surowca ze względu na niższą niż zazwyczaj zawartość soku w owocach.

Zwyżki notowań cen soku mogą częściowo tłumaczyć również czynniki popytowe. Przykładowo w Stanach Zjednoczonych odnotowuje się wzrost zapotrzebowania na sok pomarańczowy - tj. produkt zawierający witaminę C - w warunkach zwiększonej zachorowalności m.in. na świńską grypę.

Wciąż trudno wyrokować czy obserwowany wzrost notowań cen soku pomarańczowego ma charakter krótkotrwały czy jest też to może początek dłuższej tendencji.

Dlatego też, za wcześnie jest, aby rozstrzygać czy podwyżki cen tego produktu spowodują wzrost zainteresowania substytutami, w tym zagęszczonym sokiem jabłkowym.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl