Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Wzrost plonowania warzyw gruntowych w Polsce

W połowie lutego br. Główny Urząd Statystyczny opublikował dane, dotyczące krajowych wyników produkcji roślinnej w 2010 roku (Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2010 r.). Przedstawione informacje o wielkości zbiorów, powierzchni upraw, a także plonach poszczególnych roślin nawiązują do wyników przeprowadzonego w 2010 roku Powszechnego Spisu Rolnego. Według opublikowanych danych, produkcja owoców z drzew, krzewów i plantacji jagodowych w 2010 roku wyniosła 2,7 mln t, a produkcja warzyw gruntowych ukształtowała się na poziomie 4,2 mln t. - piszą analitycy Banku BGŻ.

Biorąc pod uwagę zmiany jakie zaszły w produkcji ogrodniczej na przestrzeni ostatnich lat, na uwagę zasługuje jednak fakt znacznego zmniejszenia się powierzchni upraw warzyw gruntowych w odniesieniu do 2002 roku, kiedy to przeprowadzony został poprzedni Spis Rolny.

Według GUS w 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw w kraju wyniosła 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej. Dotychczas, na podstawie mniej szczegółowych badań oceniano, że powierzchnia warzyw gruntowych wzrosła w stosunku do 2002 roku, nawet do ponad 230 tys. ha. W konsekwencji, przy braku wyraźnej tendencji wzrostowej w produkcji warzyw, krajowe uprawy uważane były za wciąż mało wydajne, a średnie plony warzyw za znacznie odbiegające od wysokich poziomów w zachodnich krajach Unii Europejskiej.

Dla przykładu średni plon marchwi w Polsce w 2009 roku ("Wyniki produkcji roślinnej w 2009 r.") GUS ocenił na 309 dt/ha, tj. na poziomie o 43% niższym niż w Niemczech, gdzie zgodnie z danymi Eurostatu wynosił przeciętnie aż 545 dt/ha. Nowe wyniki wskazują zatem na znaczną poprawę w zakresie plonowania tych roślin na przestrzeni ostatniej dekady oraz zmniejszaniu się dystansu do krajów zachodnich pod względem wydajności.

W 2010 roku, który uważany był za niesprzyjający dla produkcji warzyw, plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli i buraków ćwikłowych o 18% odpowiednio do poziomu 244 i 357 dt/ha, zanotowano również wzrost średniego plonu kapusty - o 9% do poziomu 481 dt/ha.

Opisane tendencje są niewątpliwie rezultatem zmian jakie zaszły w krajowej produkcji warzyw na przestrzeni ostatnich lat. Zmieniająca się struktura gospodarstw, wzrost koncentracji i intensyfikacji produkcji miały z pewnością pozytywny wpływ na poprawę wydajności krajowych upraw warzywnych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

warzywa RSS ALERT    /    owoce RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.208.73.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!