Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Zbiory warzyw gruntowych spadły o 20 proc. rdr

Według danych wynikowych, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zbliżona do areału ich uprawy w 2014 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano.

Zbiory warzyw gruntowych spadły o 20 proc. rdr
Zbiory warzyw gruntowych w 2015 r. były o ok. 20 proc. mniejsze od produkcji ubiegłorocznej/ fot. shutterstock

Zbiory warzyw gruntowych oszacowano na ok. 3,7 mln t, tj. o ok. 20 proc. mniej od produkcji roku ubiegłego i były także znacznie niższe od średniej produkcji z lat 2006 - 2010. Tegoroczne istotne zmniejszenie produkcji warzyw gruntowych w porównaniu do roku ubiegłego wynikało z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji. Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione.

Z kolei na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana wskutek braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza (ucierpiały wówczas szczególnie odmiany wczesne).

W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, lecz kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw (późnych odmian) przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to znaczące obniżenie plonowania, a co za tym idzie także potencjalnej produkcji. Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się także do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło ujemnie na jakość plonu.

Największy spadek zbiorów w porównaniu do roku poprzedniego zanotowano dla warzyw kapustnych oraz korzeniowych, które najbardziej odczuły skutki suszy. Szacuje się, że łączna produkcja kapusty w 2015 r. wyniosła niespełna 850 tys. ton, natomiast kalafiorów ok. 190 tys. ton. Zbiory marchwi jadalnej zostały oszacowane na ok. 670 tys. ton, a buraków na ok. 270 tys. ton. 

Produkcję cebuli oceniono na poziomie 540 tys. ton, przy czym cebula z tegorocznych zbiorów jest na ogół drobniejsza. Zbiory pomidorów i ogórków oszacowano odpowiednio: na ok. 230 tys. ton i 220 tys. ton. Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się także na poziomie zdecydowanie niższym od ubiegłorocznego, tj. na ok. 730 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

warzywa gruntowe RSS ALERT    /    zbiory warzyw gruntowych 2015 RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT    /    produkcja cebuli RSS ALERT    /    susza rolnicza RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.254.197
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!