Zielone warzywa - za co je kochamy?
Do Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa - szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil - odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii oraz wspomaga zwalczanie chorób.

Zielony kolor powszechnie utożsamiany jest z przyrodą, naturą. Oznacza odrodzenie, wzrost a w czasach pogańskich także płodność. Obecnie kojarzony jest z dbaniem o przyrodę, z ekologią. Mówi się, że przebywanie pośród zieleni koi nerwy, regeneruje siły, uspokaja. Dlatego też w wielu placówkach barwa ta dominuje na ścianach. Nie inaczej dzieje się w przypadku jedzenia, bowiem kolor ma znaczenie nawet w kwestii potraw!
Zielone warzywa zawierają całe mnóstwo cennych składników, należą do najmniej kalorycznych artykułów spożywczych, są smaczne, zawierają wiele witamin, związków mineralnych, zawierają błonnik i barwniki roślinne, które również mają prozdrowotne właściwości. Są bogate m.in. w luteinę, chlorofil, kwas foliowy, witaminę C oraz magnez - Zielone warzywa najlepiej spożywać w formie surowej. Wówczas nie tracą one swoich cennych właściwości. Z uwagi na niską zawartość kalorii mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Co więcej, spore znaczenie dla zdrowia człowieka ma zawarty w warzywach zielonych chlorofil. Dlaczego? To właśnie on wspomaga produkcję krwi i wzmacnia system naczyniowy. Bierze także udział w unieszkodliwianiu i wydalaniu toksyn z organizmu. Ponadto oczyszcza wątrobę oraz jelita. Chlorofil wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a także wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się wrzodów. Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw – tłumaczy Ewelina Staniszewska, specjalista ds. marketingu i komunikacji Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Primavega specjalizuje się w uprawie, przechowywaniu oraz pakowaniu warzyw liściowych i brokułu. Grupa Producentów Warzyw Primavega powstała w 2012 roku na skutek integracji kilku znaczących producentów warzyw z rejonu Polski centralnej.
- Mając na uwadze troskę o jakość i bezpieczeństwo naszych produktów dokładnie planujemy ilość produkcji, dobieramy odpowiednie odmiany sadzonek, kontrolujemy nasadzenia. Nadzorujemy proces wegetacji roślin, badamy jakość wody i gleby. Kontrolujemy każdą partię surowca, by osiągnąć jego najwyższą jakość i zyskać zadowolenie klientów. Dokładnie kontrolujemy cały proces produkcji – od sadzonki po produkt gotowy. Naszym celem jest, jak najwyższa jakość produktów i zadowolenie klientów – dodaje E. Staniszewska.
CENY HURTOWE
brokuły
seler naciowy

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.