Ziemniaki - czy Polacy potrafią wykorzystać potencjał kulinarny kartofli?
Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40% respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80% z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu. Z kolei prawie 20% młodych ludzi (15-39 lat) deklaruje gotowość do wyeliminowania kartofli ze swojego codziennego menu. Co więcej, ponad 85% ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej – z wody. Czy Polakom brakuje pomysłów na ich przygotowanie?

– Ziemniak lub kartofel – ile sekretów i możliwości kulinarnych skrywa w sobie to warzywo? Polacy znają głównie jeden sposób ich wykorzystania w kuchni – gotowane ziemniaki serwowane w formie dodatku do obiadu. Tymczasem kartofle są wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele zdrowych przekąsek oraz smacznych dań zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i lunch do pracy czy szkoły. Niestety, głównie w grupie ludzi młodych, można zauważyć tendencję do ograniczania spożycia tych warzyw, a nawet całkowite wyłączenie ich z diety lub sięganie po kartofle, ale jedynie w formie mocno przetworzonej – jak np. chipsy – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle”. – Ziemniaki to tradycyjnie polski produkt, który warto przywrócić do jadłospisu. Eliminowanie ich z naszego menu to duży błąd, ponieważ droga do zdrowego odżywiania wiedzie przez wzbogacenie codziennej diety, w miejsce wykluczania poszczególnych produktów. Ziemniaki, ze względu na bogactwo składników odżywczych i witamin, są odpowiednie dla osób młodych, starszych, a także tych, którzy dbają o formę i są aktywni fizycznie – dodaje dietetyczka.
Jej zdaniem ziemniaki powinny pozostać nieodłącznym elementem codziennej diety – nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości odżywcze i zdrowotne. Są świetnym źródłem potasu regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz błonnika dającego uczucie sytości i wpływającego na procesy trawienne. W swoim składzie zawierają także wysokiej jakości białka oraz witamin z grupy B, które wpływają na dobrą kondycję układu nerwowego.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Kolejna edycja kampanii to nowe przepisy, zaskakujące smaki czyli ziemniaki, jakich jeszcze nie było
– W pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz” odwołaliśmy się przede wszystkim do tradycji spożywania ziemniaków w Polsce i ich wartości odżywczych oraz smakowych, wykorzystując motyw rywalizacji pomiędzy zwolennikami ziemniaków oraz kartofli. W tym roku, opierając się na badaniu zrealizowanym na potrzeby I edycji, chcemy dotrzeć zwłaszcza do ludzi młodych, którzy najczęściej rezygnują z kartofli, oraz osób dbających o formę, pokazując im, jakie korzyści dla zdrowia i masy ciała płyną z włączenia ziemniaków do codziennego jadłospisu. Mamy nadzieję, że poprzez konkretne propozycje kulinarne pokażemy Polakom, że kartofle mają wiele smaków, a ich odkrywanie to czysta uczta dla zmysłów – ważne, jaką technikę kulinarną wybierzemy oraz z jakimi dodatkami je połączymy – dodaje Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.

CENY HURTOWE

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.