Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Zimą warto jeść kiszonki i inne przetwory owocowo-warzywne

  • Autor: PAP
  • Data: 25-01-2016, 11:19
Zimą nie ma dostępu do lokalnych świeżych warzyw i owoców, więc trzeba korzystać z tych, które można przechowywać w odpowiednich warunkach całą zimę – warzyw korzennych, ziemniaków i kapusty, a także suszonych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców i warzyw, a przede wszystkim z kiszonek.

Kisić można praktycznie wszystkie warzywa. - Jest to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać - przekonuje dietetyk, Magda Heba.

Najczęściej raczymy się kiszonymi górkami, kapustą czy burakami, ale oczywiście możliwości są dużo większe. Przy kupowaniu kiszonek, zwłaszcza kiszonej kapusty, należy jednak uważać. Proces kiszenia trwa około tygodnia i niektórym producentom to nie pasuje, bo za duże koszty, więc oszukują i zamiast prawdziwego kiszenia zakwaszają kapustę octem. Na szczęście można rozpoznać oszustwo - kapusta kiszona jest żółta, kwaszona octem - biała – dodała ekspertka.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- W okresie zimowym możemy więc znaleźć sporo naturalnych zdrowych produktów spożywczych. Sięgnijmy więc po kiszonki i inne przetwory, najlepiej samodzielnie przygotowane, bez sztucznych dodatków, mające więcej witamin niż owoce i warzywa sprowadzane z dalekich krajów - zachęcała ekspertka.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!