ZPC: Jeśli kwoty będą zniesione tani cukier może zalać Europę
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 01-03-2013, 10:55
- W warunkach wolnej konkurencji jako Europa bylibyśmy narażeni na silną wyniszczającą konkurencję ze strony przede wszystkim Brazylii, która jest potentatem na tym rynku. To największy producent i eksporter cukru na świecie, który w zależności od potrzeb rynku część surowca kieruje albo na produkcję cukru albo bioetanolu - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Marcin Mucha, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

Marcin Mucha, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce
Zdaniem Marcina Muchy gdyby na naszym rynku pojawił się
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
cukier brazylijski na początku pewnie byłby tańszy niż obecnie, jednak później, w miarę przejmowania rynku i eliminowania z niego pozostałych konkurentów, Brazylia zaczęłaby swój dyktat cenowy.- Docelowo doprowadziłoby to do upadku naszej branży, bo Polska i Brazylia mają dwa nieprzystające do siebie modele produkcji cukru. W momencie w którym nasza branża byłaby słaba, Brazylia mogłaby spokojnie podwyższyć ceny cukru, bo nie miałaby konkurencji. W efekcie zniszczymy swoją produkcję i w 100 proc. uzależnimy się od importu. Jaka jest z tego korzyść? - zastanawia się Marcin Mucha.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Südzucker przeprowadza rebranding Cukru Królewskiego
-
Pfeifer & Langen Polska S.A. podnosi ceny skupu buraków
-
Światowe ceny cukru będą nadal rosnąć, a polskie podążać za tym trendem
-
Pfeifer & Langen Polska przeciwko likwidacji dopłat do buraków
-
Niemcy chcą zaskarżyć Polskę do KE. Chodzi o dopłaty do upraw buraka cukrowego
-
Puste półki w sklepach w Rosji i bitwy o cukier. Tak działają sankcje
-
Naukowcy chcą opodatkowania wszystkich słodzonych produktów
-
Czy będą ceny regulowane na chleb, cukier i mąkę?
-
Ceny regulowane na chleb i cukier. Poseł PiS ujawnił plany rządu?
-
Podatek cukrowy. Wpływy za 2021 rok dwa razy niższe od prognoz
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (3)
trudno odmówić Panu Musze racji - wolny rynek cukru zabierze krociowe (właściwe organizacjom o charakterze mafijnym) zyski jego pryncypałom, a tym samym jego może pozbawić synekury. powyższe nie zmienia faktu, że Europejczyk będzie taniej płacił za cukier i pochodne, a branża przetwórcza będzie się szybciej rozwijać.
OdpowiedzMożecie trzymać kwoty cukrowe tylko oddajcie nadwyżkę w cenie ( 1,20zł/kg) konsumentom. Cena cukru na runku światowym 420 eur/t a w UE 800 eur/t. Poprzednik ma rację CUKIER w UE= MAFIA
OdpowiedzUE=faszyzm w nowym wydaniu.
Odpowiedz