Zwiększy się krajowa produkcja zagęszczonego soku jabłkowego

Dodatkowo przy niekorzystnej sytuacji na rynku owoców deserowych, związanych z rosyjskim embargiem w bieżącym roku, relatywnie więcej jabłek może trafić do przerobu przemysłowego, co może wpłynąć na przyspieszenie dynamiki tego wzrostu. Ponadto podaż na rynku UE może zwiększyć się w wyniku wzrostu zbiorów jabłek w krajach UE poza Polską. Ponadto import zagęszczonego soku z jabłek z Ukrainy do krajów Wspólnoty nabiera dynamiki wzrostowej. Według danych Eurostat-u w pierwszej połowie br. sprowadzono z tego kraju 52 tys. ton ZSJ tj. o 37 proc. więcej niż przed rokiem.
W wyniku uwarunkowań podażowych ceny koncentratu jabłkowego w krajach Unii Europejskiej mogą utrzymywać się na relatywnie niskim poziomie w sezonie 2014/2015. Według notowań Foodnews cena polskiego koncentratu (Brix 70) w połowie sierpnia br. wynosiła 0,75 euro/kg i była o 29 proc. niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem oraz najniższa od lipca 2010 roku.
Szansą na poprawę sytuacji cenowej i problemów z wysoką podażą koncentratów w Europie jest możliwość eksportu do Stanów Zjednoczonych. Zainteresowanie USA koncentratem z Europy w pierwszej połowie 2014 roku wzrosło, choć w dalszym ciągu wolumen sprzedaży na ten rynek pozostawał niewielki. Według Eurostatu od stycznia do czerwca do USA wyeksportowano z Unii 6,5 tys. koncentratu czyli dwukrotnie więcej niż przed rokiem. Dalszemu wzrostowi sprzyjać będzie przede wszystkim wysoka konkurencyjność cenowa koncentratu europejskiego. Ceny na poziomie 1 USD/kg są korzystniejsze od cen koncentratu z Chin (1,3 USD/kg). Ponadto produkcja jabłek w USA wpłynąć może na obniżenie produkcji koncentratu i wzrost zapotrzebowania na tamtejszym rynku. Ograniczone będą natomiast możliwości importu z Chin, które w tym roku także zanotują spadek produkcji. To z kolei może oznaczać wzrost cen na rynku chińskim i dalsze osłabianie się konkurencyjności koncentratu z tego kraju.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Oczekuje się że niekorzystna sytuacja cenowa będzie negatywnie oddziaływać na funkcjonowanie przedsiębiorstw sektora produkcji soków zagęszczonych z jabłek w bieżącym sezonie. Z drugiej strony można spodziewać się, że koszty surowca w tym roku również mogą być niższe. Wysoka produkcja jabłek wpłynąć może bowiem z dużym prawdopodobieństwem na spadek cen jabłek do przetwórstwa.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Spada eksport polskich jabłek
-
Polska szuka nowych rynków zbytu dla jabłek
-
Potrzeba nowych rynków zbytu dla polskich jabłek. Szansą Afryka?
-
Resort rolnictwa planuje dopłaty do skupu jabłek deserowych
-
MRiRW potwierdza: Egipt zainteresowany zakupem polskiego ziarna i jabłek
-
Kantar: najpopularniejsze wśród polskich konsumentów owoce i warzywa w marcu
-
Czy produkty z czystą etykietą mają rację bytu w dobie inflacji?
-
Jak radzą sobie małe przetwórnie u progu 2022? (wywiad)
-
Zielony Ład zmniejszy produkcję jabłek w Polsce o połowę?
-
Rynek jabłek. Kiedy nastąpi przełamanie w handlu?
komentarze (0)