Żywność ekologiczna w Polsce - raport
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 06-06-2017, 13:52

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Żywność ekologiczna zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny, a więc bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego. Wszystkich producentów, pośredników i przetwórców biorących udział w produkcji i obrocie żywnością ekologiczną obowiązują jednakowe unijne przepisy, od wytworzenia produktu do dostarczenia konsumentowi. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014-2020. Głównym celem tego planu jest rozwój rolnictwa ekologicznego oraz rynku żywności ekologicznej.
Polskie przetwórstwo ekologiczne to w większości przetwórstwo owocowo-warzywne oraz produktów przemiału zbóż (łącznie 54%).
komentarze (0)