Żywność ekologiczna zawiera czterokrotnie mniej pestycydów niż tradycyjna
- Autor: Newseria
- Data: 15-01-2019, 08:43

Zdrowe odżywianie przestaje być sezonową modą, stając się stylem życia coraz większej liczby Polaków. Przykładają oni wagę nie tylko do odpowiedniego komponowania posiłków, lecz także do jakości produktów, które spożywają – rezygnują z żywności wysoko przetworzonej, półproduktów oraz jedzenia typu fast food, coraz częściej decydują się natomiast na żywność ekologiczną. Ten rodzaj żywności produkowany jest zgodnie z zasadami dbałości o środowisko i utrzymania różnorodności genetycznej roślin i zwierząt, bez użycia pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych oraz antybiotyków i hormonów w przypadku hodowli zwierząt. Jest więc znacznie bezpieczniejszy dla organizmu konsumenta niż żywność konwencjonalna.
– Surowce ekologiczne zawierają cztery razy mniej pestycydów niż żywność konwencjonalna. Zawierają też znacznie mniej związków azotowych, szczególnie azotanów, a zwłaszcza azotynów, które niestety generują zwiększoną zachorowalność na różne nowotwory – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes prof. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW.
Żywność ekologiczna nie zawiera konserwantów, dodatków chemicznych oraz innych sztucznych substancji pomocniczych. Wyróżnia się zbilansowaną zawartością składników pokarmowych, m.in. związków o charakterze antyoksydacyjnym, dzięki czemu ma większą wartość odżywczą niż żywność konwencjonalna. Badania pokazują, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby dietozależne oraz poprawia ogólny stan organizmu. Metaanaliza roślinna wykazuje, że produkty ekologiczne zawierają bioaktywne związki z grupy polifenoli, pozytywnie wpływające na układ odpornościowy człowieka.
– Metaanaliza zwierzęca mówi, że mamy o 50 proc. więcej korzystnych kwasów omega-3 tłuszczowych, które z kolei podnoszą odporność, sprawiają, że mniej chorujemy na różne infekcje, a także prawdopodobnie ogranicza to zachorowalność na Parkinsona, Alzheimera, ADHD, czyli cały szereg chorób neurodegeneracyjnych – wymienia prof. Ewa Rembiałkowska.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Bio Planet: Ceny surowców nie rosną tak mocno, jak niektórzy oczekiwali
-
GMO może być szkodliwe dla środowiska
-
Inspekcja Jakości Handlowej: zwiększa się liczba producentów ekologicznych
-
Cena agrestu w 2022 dramatycznie niska. Ile za kg?
-
Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym coraz bliżej. Co się zmieni?
-
Rynek żywności ekologicznej rośnie w Polsce bardzo dynamicznie
-
Prezes Bio Planet: Obecne trudności są przejściowe
-
Jeden z akcjonariuszy Bio Planet S.A. zbył pakiet akcji spółki
-
Wojna w Ukrainie. Spadek produkcji zbóż i oleistych, wysokie ceny nawozów i żywnosći
-
Czy Polska zapewni pracę Ukraińcom? "Napływ uchodźców generuje nowe miejsca pracy"
komentarze (0)