Bezpieczeństwo żywności: Rentgen na linii
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 13-08-2009, 16:26

Wejście Polski do Unii Europejskiej zbiegło się w czasie z ewolucją wspólnotowych przepisów dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Dyrektywa nr 2001/95 nakazuje zapewnić, że produkty wprowadzone do obrotu rynkowego są bezpieczne, to znaczy nie niosą ze sobą żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumenta oraz charakteryzują się tylko zminimalizowanym ryzykiem, zgodnym z użyciem produktu i uważanym za ryzyko do przyjęcia z punktu widzenia zdrowia konsumenta.
Priorytetem jest identyfikowalność
Zdaniem Agaty Buckiej z J.S. Hamilton Poland Ltd., ważnym elementem w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności jest pojęcie tzw. identyfikowalności, czyli stosowania monitoringu w pełnym zakresie na każdym etapie drogi "od pola do widelca". Znajduje to wyraz w polityce żywnościowej Unii Europejskiej. - Ostatnia panika żywnościowa w Europie miała głęboki wpływ na konsumentów europejskich, którzy stali się o wiele bardziej wymagający odnośnie bezpieczeństwa żywności i pasz. W rezultacie identyfikowalność wsteczna jest jednym z centralnych filarów nowej polityki bezpieczeństwa w Unii Europejskiej - stwierdził Pat Cox, były prezydent Parlamentu Europejskiego.
komentarze (0)