Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Biznes mięsny chce się rozwijać

  • Autor: ŁR
  • Data: 12-01-2013, 10:50
Sektor mięsny szuka rozwiązań, które pozwolą zakładom na rozwinięcie skrzydeł. Zmiana strategii jest nieunikniona, gdyż obecna rentowność branży oscyluje w okolicach jednego procenta.
Biznes mięsny chce się rozwijać

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Szybka odbudowa pogłowia świń jest mało prawdopodobna. Sytuacji nie ratują nawet wysokie ceny wieprzowiny oferowane w skupach rolnikom. Opłacalność produkcji trzody chlewnej wciąż jest niska. Z roku na rok krajowa baza surowcowa żywca wieprzowego się kurczy, a pogłowie świń już dawno nie było tak niskie.

- Szanse, że pogłowie w lipcu przyszłego roku będzie przykładowo wyższe o 2 proc., oceniamy na poziomie 20 proc. Jednak w tym wypadku musiałyby zadziałać wspólnie dwa czynniki: spadek cen pasz i utrzymanie się wysokich cen mięsa w skupach - mówi Michał Koleśnikow, specjalista ds. Analiz Rynków Rolnych Banku BGŻ.

Dodaje, że większe prawdopodobieństwo mają prognozy zakładające, że pogłowie obniży się o 2 proc. lub pozostanie na tym samym poziomie. Tym przewidywaniom daje szanse na poziomie odpowiednio 35 proc. i 45 proc.

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (5)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kamil 2013-01-10 21:14:33

    Skąd ten szacunek,że rentowność branży oscyluje w granicach jednego procenta. Przy takiej rentowności f-my zwijały interes interes.

    Odpowiedz
  • modry 2013-01-12 21:37:40

    jaki jeden procent !!! skoro wpompowany w szynkę litr wody sprzedają za ok. 30 zł. - w zależności od ceny danego produktu gotowego . 10 ton mięsa z szynki dzięki nastrzykowi / chemii i masownicy przyjmuje+- 3 tony wody czyli 3 000kgx30zł=90 000 zł.Otóż głównym problemem średniej wielkości firm mięsnych jest to że ich właścicielami są głównie ludzie z przypadku , dochodzili do kasy podczas przemian ustrojowych w 89r i budowali sobie w zależności od funduszy restauracje bądź masarnie . Właściciel rzeźni powinien mieć papiery masarskie tak samo jak czeladnik -koniec kropka !

    Odpowiedz
  • modry 2013-01-12 22:24:27

    Duże firmy z racji swego majestatu są zarządzane raczej profesjonalnie , małe firmy to przyczółek rzeźników pasjonatów z wizją, którzy się odważyli i otworzyli biznes -Jedni i drudzy prosperują ; natomiast rzeźnie budowane przez cwaniaczków którzy do kasy doszli \"przypadkiem\" i postanowili wybudować sobie rzeźnie bo była na to moda i było ich stać są największymi zakałami branży .

    Odpowiedz
  • Janusz 2013-02-07 19:57:09

    Zapomniano o jakości, zapomniano o współpracy i porozumieniu.. za to zajęto zarzynaniem się nawzajem, pięknie na to popatrzeć. Pozostaje podziwiać globalnych mięsnych rekinów biznesu.

    Odpowiedz
  • Rozsądek 2013-03-09 11:38:05

    Panowie Te cwaniaki od uboju rytualnego psują renomę całej branży Zajmijcie odpowiedzialne stanowisko zanim was pogrążą do cna.

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!