Biznes mięsny chce się rozwijać
- Autor: ŁR
- Data: 12-01-2013, 10:50

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Szybka odbudowa pogłowia świń jest mało prawdopodobna. Sytuacji nie ratują nawet wysokie ceny wieprzowiny oferowane w skupach rolnikom. Opłacalność produkcji trzody chlewnej wciąż jest niska. Z roku na rok krajowa baza surowcowa żywca wieprzowego się kurczy, a pogłowie świń już dawno nie było tak niskie.
- Szanse, że pogłowie w lipcu przyszłego roku będzie przykładowo wyższe o 2 proc., oceniamy na poziomie 20 proc. Jednak w tym wypadku musiałyby zadziałać wspólnie dwa czynniki: spadek cen pasz i utrzymanie się wysokich cen mięsa w skupach - mówi Michał Koleśnikow, specjalista ds. Analiz Rynków Rolnych Banku BGŻ.
Dodaje, że większe prawdopodobieństwo mają prognozy zakładające, że pogłowie obniży się o 2 proc. lub pozostanie na tym samym poziomie. Tym przewidywaniom daje szanse na poziomie odpowiednio 35 proc. i 45 proc.
komentarze (5)
Skąd ten szacunek,że rentowność branży oscyluje w granicach jednego procenta. Przy takiej rentowności f-my zwijały interes interes.
Odpowiedzjaki jeden procent !!! skoro wpompowany w szynkę litr wody sprzedają za ok. 30 zł. - w zależności od ceny danego produktu gotowego . 10 ton mięsa z szynki dzięki nastrzykowi / chemii i masownicy przyjmuje+- 3 tony wody czyli 3 000kgx30zł=90 000 zł.Otóż głównym problemem średniej wielkości firm mięsnych jest to że ich właścicielami są głównie ludzie z przypadku , dochodzili do kasy podczas przemian ustrojowych w 89r i budowali sobie w zależności od funduszy restauracje bądź masarnie . Właściciel rzeźni powinien mieć papiery masarskie tak samo jak czeladnik -koniec kropka !
OdpowiedzDuże firmy z racji swego majestatu są zarządzane raczej profesjonalnie , małe firmy to przyczółek rzeźników pasjonatów z wizją, którzy się odważyli i otworzyli biznes -Jedni i drudzy prosperują ; natomiast rzeźnie budowane przez cwaniaczków którzy do kasy doszli \"przypadkiem\" i postanowili wybudować sobie rzeźnie bo była na to moda i było ich stać są największymi zakałami branży .
OdpowiedzZapomniano o jakości, zapomniano o współpracy i porozumieniu.. za to zajęto zarzynaniem się nawzajem, pięknie na to popatrzeć. Pozostaje podziwiać globalnych mięsnych rekinów biznesu.
OdpowiedzPanowie Te cwaniaki od uboju rytualnego psują renomę całej branży Zajmijcie odpowiedzialne stanowisko zanim was pogrążą do cna.
Odpowiedz