Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Branża spożywcza ma dobre perspektywy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 27-10-2015, 10:48
Z Radosławem Szatkowskim, prezesem Agencji Rynku Rolnego, na temat rynku żywności w Polsce, o skutkach suszy i konsolidacji branży spożywczej rozmawia Roman Wieczorkiewicz.
Branża spożywcza ma dobre perspektywy

Od roku mamy rosyjskie embargo, a teraz doszła susza. Jak wygląda sytuacja na rynku?

Zbiory zbóż mogą być o 3 mln ton mniejsze, przede wszystkim ze względu na kukurydzę i zboża jare.

Pamiętajmy, że w Polsce większość stanowią zboża ozime, a tu straty nie są tak duże. Jeżeli chodzi o zbiory w sadach, to jesteśmy dopiero u progu żniw sadowniczych i wiele także zależy od regionu. Szczegółowo sytuację będziemy mogli ocenić dopiero po zbiorach, ale już szacuje się, że będą one ok. 20 proc. mniejsze.

Sady nawadniane radzą sobie lepiej z aurą.

Jak susza wpłynie na producentów mleka czy mięsa? Kukurydza to przede wszystkim pasze.

Faktem jest, że susza i opłaty za przekroczenia kwot mlecznych nakładają się na siebie. Wiadomo, że na każdym rynku i w każdej produkcji jest hossa i bessa. W ubiegłym roku na rynku mleka była hossa, teraz przyszła bessa. Produkcja mleka jest bardzo uzależniona od warunków pogodowych.

Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!