Czas wyzwań dla sektora żywnościowego
- Autor: Piotr Grauer, wicedyrektor w firmie doradczej KPMG
- Data: 11-02-2013, 14:07

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
W branży spożywczej zatrudnionych jest około 400 tys. osób, czyli najwięcej wśród krajów unijnych, po Niemczech.Dodatkowo, polskie przetwórstwo spożywcze odpowiada za 10 proc. obrotów w handlu zagranicznym naszego kraju, a niemal jedna czwarta produkcji rolno-spożywczej jest eksportowana.
Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat polska branża spożywcza przeszła ogromne przeobrażenia. W latach 90. ubiegłego wieku była ona jednym z tych sektorów gospodarki polskiej, który najszybciej odrodził się po kryzysie transformacji ustrojowej. Świadczy o tym choćby fakt, iż już w 1996 roku wartość produkcji przemysłu spożywczego po raz pierwszy przekroczyła rekordowy poziom z 1988 roku. W kolejnych latach dokonywał się dalszy postęp techniczny, technologiczny i organizacyjny, a wraz z nim - rosły w siłę firmy działające na tym rynku.
komentarze (0)