Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Handel

Czas wyzwań dla sektora żywnościowego

  • Autor: Piotr Grauer, wicedyrektor w firmie doradczej KPMG
  • Data: 11-02-2013, 14:07
Przemysł spożywczy wytwarza około jednej czwartej wartości sprzedaży całego przemysłu w Polsce, co stanowi jeden z największych udziałów w przemyśle wśród krajów Unii Europejskiej.
Czas wyzwań dla sektora żywnościowego

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W branży spożywczej zatrudnionych jest około 400 tys. osób, czyli najwięcej wśród krajów unijnych, po Niemczech.

Dodatkowo, polskie przetwórstwo spożywcze odpowiada za 10 proc. obrotów w handlu zagranicznym naszego kraju, a niemal jedna czwarta produkcji rolno-spożywczej jest eksportowana.

Na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat polska branża spożywcza przeszła ogromne przeobrażenia. W latach 90. ubiegłego wieku była ona jednym z tych sektorów gospodarki polskiej, który najszybciej odrodził się po kryzysie transformacji ustrojowej. Świadczy o tym choćby fakt, iż już w 1996 roku wartość produkcji przemysłu spożywczego po raz pierwszy przekroczyła rekordowy poziom z 1988 roku. W kolejnych latach dokonywał się dalszy postęp techniczny, technologiczny i organizacyjny, a wraz z nim - rosły w siłę firmy działające na tym rynku.

Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!