Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Czystość profesjonalna

  • Autor: Jarosław Maślanek
  • Data: 02-04-2008, 09:55
Polski sektor przetwórstwa żywności to kilka tysięcy zakładów, spośród których większość utrzymywanych jest w czystości tylko przez własnych pracowników. Tymczasem standardy higieny w ostatnich latach znacznie się zmieniają, nie tylko pod wpływem wymogów unijnych, ale i świadomości konsumentów.
Czystość profesjonalna

Wysokie wymogi związane z produkcją artykułów spożywczych powodują, że nie wszyscy są w stanie sprostać nowym standardom higieny. Zakłady przetwórcze, zarówno małe, jak i należące do rynkowych potentatów, stanęły przed alternatywą - albo znacznie zwiększyć środki na inwestycje związane z tą dziedziną, albo powierzyć utrzymanie jej specjalistycznym firmom zewnętrznym. - Zwiększenie nakładów na higienę wiąże się z dużymi inwestycjami w osprzęt i specjalistyczne środki chemiczne do mycia i dezynfekcji - mówi Adam Busz, Area Sales Manager Food Processing z firmy Ecolab. - Należy zatrudnić odpowiednią kadrę specjalistów do wdrożenia, wykonywania usługi mycia oraz kontroli.

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!