Czytelna informacja
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 25-05-2015, 20:12

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Generalnie osłonki dzielą się na naturalne i sztuczne. Jak mówi Adrian Woźnica, technolog z firmy Nomax Trading, możemy jeszcze próbować zastanowić się nad podziałem osłonek sztucznych na osłonki pozyskane z surowców naturalnych i surowców mineralnych. - Producenci wędlin poszukiwali dla swoich produktów osłonek, które pełnią przede wszystkim funkcje technologiczne podczas produkcji. Pojawienie się osłonek sztucznych spowodowało otwarcie nowych możliwości dla produktów - wyjaśnia Adrian Woźnica.
Z kolei osłonki naturalne podlegają znacznym wahaniom rynkowym, gdyż ich produkcja jest bardzo mocno uwarunkowana naturalnymi czynnikami, jakimi są warunki klimatyczne, choroby zwierząt oraz zmiany geopolityczne. Osłonki sztuczne pozwalają w znacznym stopniu zmniejszyć te wahania i zapewnić względną stabilizację ceny i jakości.
Osłonki naturalne to po prostu jelita uzyskiwane z uboju poszczególnych typów zwierząt rzeźnych. Są to jelita wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie. Na polskim rynku używa się w zasadzie głównie wieprzowych, baranich i wołowych w kalibrach od najmniejszych, nawet 14, do ponad 50. Minusem osłonek naturalnych jest dość wysoka cena w stosunku do osłonek sztucznych oraz warunki magazynowania czy konfekcji. Jelita naturalne sprzedawane są w pęczkach solone, jak i w zalewie, w beczkach o dużej pojemności. Ich użycie do produkcji poprzedzone jest moczeniem i tzw. przelewaniem. Moczenie i przelewanie ma na celu usunięcie naturalnego ich konserwantu, czyli soli, oraz odpowiednie ich zmiękczenie przed nadziewaniem. Dzięki temu nie pękają podczas nadziewania. Niestety, do ich magazynowania konieczne są warunki chłodnicze i duża powierzchnia, co podnosi koszty. Producenci jelit starają się sprostać rosnącym wymaganiom, dlatego w ostatnich latach pojawiły się jelita naturalne na paskach bądź w tubach, w zalewach umożliwiających ich praktycznie bezpośrednie użycie bez specjalnego przygotowania.
komentarze (0)