Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Dodatki wracają do natury

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 13-07-2016, 11:07
Produkowanie żywności na masową skalę nie jest obecnie możliwe bez zastosowania dodatków: barwników czy konserwantów. Coraz silniejszym trendem jest jednak powrót do składników naturalnych.
Dodatki wracają do natury

Zdaniem ekspertów e-dodatki obecnie stosowane w przemyśle spożywczym w dużych ilościach cieszą się złą opinią. Ich relatywnie niska cena stanowi główną, choć niejedyną przewagę nad rozwiązaniami pochodzenia naturalnego. Jak mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus, poszukiwania naturalnych alternatyw cały czas trwają. Wskazuje jednak, iż konsumenci są ostrożni: nowe substancje, nawet naturalne, przyjmowane są z rezerwą. W jego opinii, powodzeniem cieszą się takie surowce, które nie budzą kontrowersji i które konsumenci rozumieją, np. mąka czy otręby, ale te nie zawsze mogą spełnić swą rolę w procesie technologicznym. - Emulgatory są ciekawym przykładem: konsumenci nie za bardzo wiedzą, do czego one służą, nie chcieliby ich na etykiecie, ale skutecznych naturalnych emulgatorów (nie będących e-dodatkami) nie ma zbyt wiele - mówi prezes Kowalewski.

Dalsza część artykułu (88%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • artmetic ekonsulting 2016-07-28 01:16:59

    Aplikacja E-dodatki do żywności już do pobrania w Google Play: od Artmetic.pl

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!