Dodatki wracają do natury
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 13-07-2016, 11:07

Zdaniem ekspertów e-dodatki obecnie stosowane w przemyśle spożywczym w dużych ilościach cieszą się złą opinią. Ich relatywnie niska cena stanowi główną, choć niejedyną przewagę nad rozwiązaniami pochodzenia naturalnego. Jak mówi Mateusz Kowalewski, prezes Hortimex Plus, poszukiwania naturalnych alternatyw cały czas trwają. Wskazuje jednak, iż konsumenci są ostrożni: nowe substancje, nawet naturalne, przyjmowane są z rezerwą. W jego opinii, powodzeniem cieszą się takie surowce, które nie budzą kontrowersji i które konsumenci rozumieją, np. mąka czy otręby, ale te nie zawsze mogą spełnić swą rolę w procesie technologicznym. - Emulgatory są ciekawym przykładem: konsumenci nie za bardzo wiedzą, do czego one służą, nie chcieliby ich na etykiecie, ale skutecznych naturalnych emulgatorów (nie będących e-dodatkami) nie ma zbyt wiele - mówi prezes Kowalewski.
komentarze (1)
Aplikacja E-dodatki do żywności już do pobrania w Google Play: od Artmetic.pl
Odpowiedz