Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Drobiarze cieszą się z kryzysu

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 22-09-2009, 11:53
Producenci drobiu wierzą, że wraz z zeszłym rokiem skończył się dla nich okres dekoniunktury. Jeżeli nie wydarzy się żadna katastrofa o skali porównywalnej do epidemii ptasiej grypy, ten rok powinien być dla nich udany.
Drobiarze cieszą się z kryzysu

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Branża drobiarska mówi jednym głosem - "niech kryzys trwa jak najdłużej". Ta zatrudniająca 55 tys. ludzi gałąź przemysłu mięsnego od początku roku zaczyna odzyskiwać oddech. W pierwszych miesiącach 2009 r. znacznie zredukowano produkcję drobiu. Jego ceny szybko wzrosły do nieno-towanych nigdy wcześniej poziomów.

To pozytywny sygnał. Zwłaszcza że ubiegłego roku drobiarze nie mogą zaliczyć do udanych. Po dobrych wynikach branży w 2007 r., 2008 r. przyniósł straty. Większość firm zamknęła budżety na minusie. Trudna sytuacja ma związek nie tylko z samą produkcją mięsa, ale też z ryzykownymi, jak się okazało, operacjami finansowymi. Wiele zakładów drobiarskich zainwestowało w opcje. Nikt nie przewidział dramatu na rynkach walutowych.

Trendy uległy odwróceniu

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • DKK 2009-07-10 12:39:53

    Nie wiem skąd ten hura optymizm ! Ceny żywca są bardzo wysokie, na poziomie nie występującym nigdy wcześniej, sieci duszą ceny detaliczne, pokazując bardzo niskie ceny regularne a w szczególności promocyjne. Jeżeli koszt surowca na tydz 29 to 3,70 [według cen ministerialnych], a tuszka na wolnym ryku ma ceny od 5,50 zł/kg, to gdzie rentowność i te olbrzymie zyski, które mają [ponoć] generować producenci drobiu ? Przy tej cenie surowca, gotowa do sprzedaży tuszka powinna kosztować n/n/n 6,00 zł/kg. I co Państwo na to?

    Odpowiedz
  • ZAINTERESOWANY 2009-07-14 12:35:20

    dlaczego ceny żywca drobiowego są na tak wysokim (nawet w stosunku do roku ubiegłego) skoro ceny pasz rok do roku są niższe o prawie 20%? Największy problem z rozwojem produkcji drobiu w Polsce jest brak stabiloności cen. Duża zmienność powoduje powoduje brak przewidywalności poziomów sprzedaży. Jeżeli wieprzowina pod koniec roku spadnie zobaczymy wtedy jaka bedzie cena żywca drobiowego. polski konsument szybko powróci do starych przyzwyczajeń, czyli schabowy. Tak naprawdę Pan leszek Kawski sam nie wierzy w to co mówi, to są tylko jego pobożne życzenia. mówi to co każą mu największe zakłady drobiarskie w Polsce, które płacą mu pensje.

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!