Efektywne zarządzanie produkcją żywności
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 05-01-2012, 14:21
Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Powoli zanikają różnice w rentowności firm z branży spożywczej w Polsce i Europie Zachodniej. Te, które są, wynikają głównie ze struktury surowcowej - mówił Roman Górny, prezes Herbapolu-Lublin SA. Jego zdaniem, po raz pierwszy bilans handlowy pomiędzy Polską a Niemcami jest dodatni dla naszego kraju. - To wielki sukces. Trzeba pamiętać, że znacząca część naszego eksportu dotyczy właśnie żywności. Powinniśmy być z tego dumni, zwłaszcza że udało się nam utrzymać dużą liczbę małych i średnich firm rolno-spożywczych - wyjaśnił.Podkreślał także, że przedsiębiorstwa zaczynają oszczędzać dopiero, gdy są w tarapatach finansowych. - Najczęściej jest już za późno. Trzeba myśleć o racjonalizacji kosztów, gdy sytuacja jest dobra.
Jesteśmy stale narażeni na zmiany cen surowca, kursu walut itp. - zaznaczył prezes Herbapolu.
O ograniczaniu kosztów mówił także Bogusław Kowalski, prezes Graala SA.
komentarze (0)