Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Handel

Efektywne zarządzanie produkcją żywności

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 05-01-2012, 14:21
Podczas panelu "Efektywne zarządzanie produkcją w zakładach spożywczych", odbywającego się w trakcie IV Forum Rynku Spożywczego, eksperci reprezentujący firmy spożywcze, informatyczne, certyfikujące i energetyczne dyskutowali m.in. o sposobach na obniżanie kosztów, usprawnieniu zarządzania czy optymalizacji produkcji.

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Powoli zanikają różnice w rentowności firm z branży spożywczej w Polsce i Europie Zachodniej. Te, które są, wynikają głównie ze struktury surowcowej - mówił Roman Górny, prezes Herbapolu-Lublin SA. Jego zdaniem, po raz pierwszy bilans handlowy pomiędzy Polską a Niemcami jest dodatni dla naszego kraju. - To wielki sukces. Trzeba pamiętać, że znacząca część naszego eksportu dotyczy właśnie żywności. Powinniśmy być z tego dumni, zwłaszcza że udało się nam utrzymać dużą liczbę małych i średnich firm rolno-spożywczych - wyjaśnił.

Podkreślał także, że przedsiębiorstwa zaczynają oszczędzać dopiero, gdy są w tarapatach finansowych. - Najczęściej jest już za późno. Trzeba myśleć o racjonalizacji kosztów, gdy sytuacja jest dobra.

Jesteśmy stale narażeni na zmiany cen surowca, kursu walut itp. - zaznaczył prezes Herbapolu.

O ograniczaniu kosztów mówił także Bogusław Kowalski, prezes Graala SA.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!