Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Zboża

Hreczka, kasza nad kasze

  • Autor: Jan Bazyl Lipszyc
  • Data: 13-05-2010, 12:02
Kasza (kiedyś mówiło się - krupy) to obok chleba najstarszy "wypełniacz" jadany w Polsce. Popularność kartofli spada, a kasza trzyma się mocno, bez niej nie sposób wyobrazić sobie polskiej kuchni. Pozycję wśród kasz szczególną ma hreczka, czyli kasza z gryki.
Hreczka, kasza nad kasze

Dla Jana Ciupaka, właściciela firmy Janex w Janowie Lubelskim, kasza, przede wszystkim gryczana, to biznes, ale także rodzinna tradycja.

Moja mama uprawiała grykę, przerabiała ją na kaszę i sprzedawała. Jeździła po targach, supermarketów wtedy przecież nie było, i handlowała kaszą. Grykę należy po zbiorze oczyścić, potem się ją praży i łuska. Teraz taka domowa produkcja kaszy się nie opłaca - mówi Jan Ciupak. - Kiedyś grykę prażyło się w piecu chlebowym po upieczeniu chleba. Maszyny do łuskania kaszy też były chałupniczej produkcji, robili je kowale we współpracy ze stolarzami.

Tak kiedyś było

Dwadzieścia lat mama pana Ciupaka zajmowała się wyrobem i handlem kaszą gryczaną. On sam jest już czterdzieści lat w tym biznesie, a teraz współpracują z nim synowie. Młodszy zajmuje się produkcją, starszy handlem.

Dalsza część artykułu (87%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • pp 2010-05-24 10:37:22

    ciekawy artykuł

    Odpowiedz
  • MAREK 2010-07-06 09:50:59

    BAJU , BAJU ,BĘDZIEM W RAJU PANIE CIPUPAK!!!!!

    Odpowiedz
  • Fajnie prowadzićie wywiady 2010-07-21 22:24:14

    Fajny wywiad

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!