Jabłka ciągle świeże
- Autor: Roman Wieczorkiewicz
- Data: 28-05-2008, 09:05
Jest koniec kwietnia. Jabłka wyjęte z chłodni Romana Jagielińskiego smakują tak, jakby jeszcze wczoraj wisiały na drzewach. Taki efekt daje przechowywanie w niskiej temperaturze w zmodyfikowanej atmosferze.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Owoce po zerwaniu nadal oddychają i są narażone na choroby. Należy stworzyć im takie warunki przechowywania, aby mogły być sprzedane nawet kilka miesięcy po zbiorze. Warzywa i owoce przechowywane są w dużych skrzyniopaletach po 300 kg lub w małych skrzynkach po 20 kg. Według specjalistów, powinny być one schłodzone w ciągu 12 godzin do temperatury właściwej dla danego gatunku i odmiany. W przechowalniach owoce są schładzane, jest też ustalana specyfi czna atmosfera, gdzie dobiera się jej skład gazowy tak, aby spowolnić w owocach procesy dojrzewania. - Należy pamiętać, że jabłka po zerwaniu żyją i oddychają - mówi prezes Centrum Dystrybucyjnego Warzyw i Owoców Sun Sad sp. z o.o. Sławomir Kędzierski. - Właściwe warunki przechowywania bardzo spowalniają ten proces. Przez takie działanie utrzymuje się bardzo długo jędrność owoców i ich trwałość konsumpcyjną.
komentarze (0)