Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Owoce i warzywa

Jabłka ciągle świeże

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 28-05-2008, 09:05
Jest koniec kwietnia. Jabłka wyjęte z chłodni Romana Jagielińskiego smakują tak, jakby jeszcze wczoraj wisiały na drzewach. Taki efekt daje przechowywanie w niskiej temperaturze w zmodyfikowanej atmosferze.
Jabłka ciągle świeże

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Owoce po zerwaniu nadal oddychają i są narażone na choroby. Należy stworzyć im takie warunki przechowywania, aby mogły być sprzedane nawet kilka miesięcy po zbiorze. Warzywa i owoce przechowywane są w dużych skrzyniopaletach po 300 kg lub w małych skrzynkach po 20 kg. Według specjalistów, powinny być one schłodzone w ciągu 12 godzin do temperatury właściwej dla danego gatunku i odmiany. W przechowalniach owoce są schładzane, jest też ustalana specyfi czna atmosfera, gdzie dobiera się jej skład gazowy tak, aby spowolnić w owocach procesy dojrzewania. - Należy pamiętać, że jabłka po zerwaniu żyją i oddychają - mówi prezes Centrum Dystrybucyjnego Warzyw i Owoców Sun Sad sp. z o.o. Sławomir Kędzierski. - Właściwe warunki przechowywania bardzo spowalniają ten proces. Przez takie działanie utrzymuje się bardzo długo jędrność owoców i ich trwałość konsumpcyjną.
Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!