Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Biznes i technologie

Jeśli podrożeje, to nie bardzo

  • Autor: Łukasz Stępniak
  • Data: 19-02-2010, 10:37
Konsumenci mogą się cieszyć. według analityków i przedstawicieli branży spożywczej, w tym roku ceny produktów żywnościowych utrzymają się na dość stabilnym poziomie lub nieznacznie wzrosną.
Jeśli podrożeje, to nie bardzo

Według analityków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w I połowie 2010 roku ceny żywności będą zbliżone do analogicznego okresu 2009 r. i w czerwcu łączne ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o 1,0-1,5 proc. wyższe niż w grudniu

2009 r. Ich przeciętny poziom w okresie styczeń-czerwiec 2010 r. będzie zbliżony do notowanego w analogicznym okresie przed rokiem. Według ekspertów, w całym roku

2010 średnie ceny żywności nie powinny wzrosnąć więcej niż o 3 proc.

Analitycy banku BGŻ oceniają, iż najważniejszymi czynnikami wpływającymi na kształtowanie się cen żywności w Polsce będą: kurs walutowy, odbudowanie popytu na mięso na świecie, nastroje na rynkach terminowych oraz rozwój sektora biopaliw.

Kurs walutowy będzie miał wpływ na ceny żywności szczególnie mocno w relacjach między złotówką a euro i euro w stosunku do dolara. Rozwój sektora biopaliw wpłynie szczególnie mocno na wzrost zapotrzebowania na oleje roślinne do produkcji biodiesla w UE.

mięso i drób

Dalsza część artykułu (93%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!