Jeśli podrożeje, to nie bardzo
- Autor: Łukasz Stępniak
- Data: 19-02-2010, 10:37

Według analityków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w I połowie 2010 roku ceny żywności będą zbliżone do analogicznego okresu 2009 r. i w czerwcu łączne ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o 1,0-1,5 proc. wyższe niż w grudniu
2009 r. Ich przeciętny poziom w okresie styczeń-czerwiec 2010 r. będzie zbliżony do notowanego w analogicznym okresie przed rokiem. Według ekspertów, w całym roku
2010 średnie ceny żywności nie powinny wzrosnąć więcej niż o 3 proc.
Analitycy banku BGŻ oceniają, iż najważniejszymi czynnikami wpływającymi na kształtowanie się cen żywności w Polsce będą: kurs walutowy, odbudowanie popytu na mięso na świecie, nastroje na rynkach terminowych oraz rozwój sektora biopaliw.
Kurs walutowy będzie miał wpływ na ceny żywności szczególnie mocno w relacjach między złotówką a euro i euro w stosunku do dolara. Rozwój sektora biopaliw wpłynie szczególnie mocno na wzrost zapotrzebowania na oleje roślinne do produkcji biodiesla w UE.
komentarze (0)