Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Jest nas zbyt wielu

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 28-04-2010, 09:31
Analitycy są zgodni - na polskim rynku działa zbyt wiele zakładów mięsnych, a konsolidacja postępuje zbyt wolno.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Konsolidacja to bardzo długi proces. Jej znaczące przyspieszenie nastąpiłoby tylko wtedy, gdyby do Polski weszły wielkie międzynarodowe koncerny. Jednak nic nie wskazuje na to, aby tak się miało stać.

Z drugiej strony należy sobie zdawać sprawę, że nigdzie na świecie nie ma tak dużej koncentracji przemysłu mięsnego, jak chociażby tytoniowego czy cukrowniczego. W każdym państwie działa dużo małych i średnich zakładów mięsnych.

Jak zauważa prof. dr hab. Roman Urban z Zakładu Ekonomiki Przemysłu Spożywczego w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ-PIB), do wyjątków należy Skandynawia oraz Dania, Holandia, Belgia i Wielka Brytania. W tych krajach koncentracja całego przemysłu spożywczego jest znacznie większa niż w reszcie krajów unijnych.

Dalsza część artykułu (84%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Aleksander 2010-04-29 09:12:39

    Konsolidacja poprzez zamykanie konkurencji. Bardzo twórcze. Porównanie rynku naszego z rynkami w innych krajach przy założeniu że Polska ma najwyższe PKB, to chyba pomylenie kierunków. Kto od kogo powinien się uczyć!

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!