Kurczak, indyk i gęś ratują polską branżę drobiarską
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 28-01-2011, 12:10

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Eksperci przewidują, że przez najbliższych 10 lat koniunktura na mięso drobiowe się utrzyma.W jej ramach nastąpi jednak pewien podział - ocenia się, że w krajach "starej" UE produkcja drobiu będzie malała, a w krajach nowej dwunastki rosła.
Polska jest uznawana za potęgę wśród nowych krajów członkowskich.
Jesienny raport dotyczący rynku drobiu, który przygotował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pokazuje, że wzrost krajowej produkcji tego rodzaju mięsa w 2010 r. wyniesie 8 proc. Oznacza to osiągnięcie poziomu 1350 tys. ton.
IERiGŻ podniósł również prognozę tegorocznego eksportu. Podczas gdy poprzednio zakładano, że eksport może wynieść 380 tys. t, teraz oczekuje się eksportu na poziomie 400 tys. t, czyli o 17 proc. wyższym niż w ubiegłym roku.
Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej twierdzą, że, jak dotychczas, dostępne dane potwierdzają szybki wzrost eksportu i możliwe, że jego dynamika w całym roku będzie jeszcze wyższa niż prognozuje IERiGŻ.
komentarze (4)
To Kawski zrezygnował już z burmistrzowania??
OdpowiedzA co z Kaczkami? Może by wyeksportować najsłynniejszego Kaczora?
OdpowiedzNie moge zrozumieć takiego ogłupiania polskiego klienta.Jak za nieboszczki komuny.Reklama czegoś, czego niema.Pokażcie mi sklep w ktorym mogę kupić gęsinę.Konia z rzędem jeśli ktoś znajdzie gęś.I po co to głupie gadanie tych facetow o hodowli, wzrostach i innych duperelach. Po wojnie najbiedniejszych ludzi stac było na gęsinę.Jadało się i pieczenie i zupy gotowane na gęsinie.Dziś tylko się nas łudzi głupawymi opowiastkami o reklamie gęsiny, o eksporcie do Niemiec.Ja chce w Polsce kupić kawałek gęsi od czasu do czasu. Dawno, dawno temu trafiłam w Auchan na porcje rosołowe z gęsi.Mięsa tam nie było ani grama ale za to tłuszczyk sie wytopił.Jaki pyszny do smażenia.Cudo.Więc gdzie te polskie gęsi?
OdpowiedzDokładnie, zapotrzebowanie na zdrowe mięso z gęsi istnieje, tylko jakoś gorzej z dostępnością. Ciężko dostać gęś w sklepach detalicznych. W Polsce gęś przeznaczana jest głównie na export do krajów zachodnich, a szkoda.
Odpowiedz