Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Kurczak, indyk i gęś ratują polską branżę drobiarską

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 28-01-2011, 12:10
Branża drobiarska ma powody do zadowolenia. Bieżący rok jest kolejnym okresem, w którym tendencje, zarówno jeśli chodzi o spożycie mięsa białego w kraju, jak i zainteresowanie naszym drobiem na rynkach unijnych rośnie.
Kurczak, indyk i gęś ratują polską branżę drobiarską
Leszek Kawski, dyrektor Krajowej Rady Drobiarstwa

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Eksperci przewidują, że przez najbliższych 10 lat koniunktura na mięso drobiowe się utrzyma.

W jej ramach nastąpi jednak pewien podział - ocenia się, że w krajach "starej" UE produkcja drobiu będzie malała, a w krajach nowej dwunastki rosła.

Polska jest uznawana za potęgę wśród nowych krajów członkowskich.

Jesienny raport dotyczący rynku drobiu, który przygotował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pokazuje, że wzrost krajowej produkcji tego rodzaju mięsa w 2010 r. wyniesie 8 proc. Oznacza to osiągnięcie poziomu 1350 tys. ton.

IERiGŻ podniósł również prognozę tegorocznego eksportu. Podczas gdy poprzednio zakładano, że eksport może wynieść 380 tys. t, teraz oczekuje się eksportu na poziomie 400 tys. t, czyli o 17 proc. wyższym niż w ubiegłym roku.

Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej twierdzą, że, jak dotychczas, dostępne dane potwierdzają szybki wzrost eksportu i możliwe, że jego dynamika w całym roku będzie jeszcze wyższa niż prognozuje IERiGŻ.

Dalsza część artykułu (89%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • rad 2011-01-25 13:17:01

    To Kawski zrezygnował już z burmistrzowania??

    Odpowiedz
  • Kula bula 2011-01-28 14:16:09

    A co z Kaczkami? Może by wyeksportować najsłynniejszego Kaczora?

    Odpowiedz
  • Gęsiareczka 2011-02-12 22:54:07

    Nie moge zrozumieć takiego ogłupiania polskiego klienta.Jak za nieboszczki komuny.Reklama czegoś, czego niema.Pokażcie mi sklep w ktorym mogę kupić gęsinę.Konia z rzędem jeśli ktoś znajdzie gęś.I po co to głupie gadanie tych facetow o hodowli, wzrostach i innych duperelach. Po wojnie najbiedniejszych ludzi stac było na gęsinę.Jadało się i pieczenie i zupy gotowane na gęsinie.Dziś tylko się nas łudzi głupawymi opowiastkami o reklamie gęsiny, o eksporcie do Niemiec.Ja chce w Polsce kupić kawałek gęsi od czasu do czasu. Dawno, dawno temu trafiłam w Auchan na porcje rosołowe z gęsi.Mięsa tam nie było ani grama ale za to tłuszczyk sie wytopił.Jaki pyszny do smażenia.Cudo.Więc gdzie te polskie gęsi?

    Odpowiedz
  • Matti 2011-03-15 09:16:35

    Dokładnie, zapotrzebowanie na zdrowe mięso z gęsi istnieje, tylko jakoś gorzej z dostępnością. Ciężko dostać gęś w sklepach detalicznych. W Polsce gęś przeznaczana jest głównie na export do krajów zachodnich, a szkoda.

    Odpowiedz

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!