Metamorfozy rynku wołowiny
- Autor: Łukasz Rawa
- Data: 25-05-2015, 20:13

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W zeszłym roku krajowa liczba ubojów bydła ogółem wyniosła prawie 1,5 mln sztuk i była o 23,4 proc. wyższa niż w 2013 r. Aby osiągnąć ten wynik, polskie zakłady mięsne musiały jednak zmierzyć się z wieloma problemami. Na rynek wieprzowy negatywnie wpływał afrykański pomór świń, zaś na rynek wołowy zakaz uboju rytualnego. Związane z tym ograniczenie rynków eksportowych znacząco osłabiło całą branżę. Zdecydowana większość przedsiębiorstw łączy jednoczesną produkcję wołowiny i wieprzowiny, ale należy również zwrócić uwagę, że po kilkunastu latach transformacji większość ubojów bydła odbywa się w zakładach prowadzących wyłącznie ubój bydła.
komentarze (0)