Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Mięso

Metamorfozy rynku wołowiny

  • Autor: Łukasz Rawa
  • Data: 25-05-2015, 20:13
Segment wołowiny zmienia się i notuje konsekwentne, choć niewielkie wzrosty. Najlepiej kształtuje się sytuacja na rynku wołowiny kulinarnej.
Metamorfozy rynku wołowiny

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W zeszłym roku krajowa liczba ubojów bydła ogółem wyniosła prawie 1,5 mln sztuk i była o 23,4 proc. wyższa niż w 2013 r. Aby osiągnąć ten wynik, polskie zakłady mięsne musiały jednak zmierzyć się z wieloma problemami. Na rynek wieprzowy negatywnie wpływał afrykański pomór świń, zaś na rynek wołowy zakaz uboju rytualnego. Związane z tym ograniczenie rynków eksportowych znacząco osłabiło całą branżę. Zdecydowana większość przedsiębiorstw łączy jednoczesną produkcję wołowiny i wieprzowiny, ale należy również zwrócić uwagę, że po kilkunastu latach transformacji większość ubojów bydła odbywa się w zakładach prowadzących wyłącznie ubój bydła.

Dalsza część artykułu (84%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!