Mleko: Kto nie inwestuje - traci
- Autor: Jacek Okrzesik
- Data: 02-07-2008, 07:08

Szukasz lokalu handlowego do wynajęcia? Zobacz oferty na PropertyStock.pl
Spacerując pomiędzy uginającymi się pod ciężarem najrozmaitszych produktów mleczarskich regałami w hipermarkecie, zazwyczaj nie pamiętamy, że jeszcze kilkanaście lat temu asortyment takich przetworów można było policzyć na palcach obu rąk, a ich jakość, nie wspominając o opakowaniach, pozostawiała bardzo wiele do życzenia.Dlatego, gdy po otwarciu naszego rynku napłynęły z Zachodu atrakcyjnie opakowane produkty mleczarskie, kuszące całą gamą smaków, niespotykanych wcześniej na polskim rynku - wydawało się, że dni krajowych mleczarni są już policzone. Jednak dzięki tej terapii szokowej oraz funduszom pomocowym z Unii Europejskiej znaczna część sektora mleczarskiego dostosowała się do nowej rzeczywistości szybciej niż inne gałęzie przemysłu spożywczego, które nie zostały poddane takiej presji. Osiągnięcie standardów jakościowych i technologicznych, znanych już od dawna na Zachodzie, pociągnęło za sobą liczne ofiary - wśród których znaleźli się zarówno producenci surowego mleka, nie spełniającego podwyższonych norm, jak i wiele mleczarni, które nie potrafiły odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
komentarze (0)